Awaria WOM w Ursusie C 385. WOM nie włącza się. Wszystko wskazuje, że napędu nie ma już na załączeniu pod siedzeniem. Dźwignię tę można włączyć przy pracującym silniku dokładnie tak samo jak przy wyłączonym. Gdzie szukać przyczyny? Pozdrawiam!
Awaria WOM w Ursusie C 385
Napisano 11 październik 2021 - 07:41
Napisano 11 październik 2021 - 12:40
Napisano 11 październik 2021 - 21:48
Dźwignia pod siedzeniem wchodzi. Ewidentnie czuć jak zazębia. Identycznie wchodzi bez względu czy silnik pracuje czy nie. Stąd wniosek, że awaria jest przed tym włącznikiem. Nie sprawdzałem mikropompki czy ma napęd, ale pompa hydrauliczna i od serwomechanizmu działają. Zresztą cały kosz naprawiałem dwa lata temu. Pozdrawiam!
Napisano 12 październik 2021 - 06:51
Podejrzewam tuleje na waĺku sprzęgłowym która napędza pompy i wom przenosząc napęd z pominięciem sprzęgła. Podczas rozpołowienia warto ją wysunąć i ocenić zęby bo się zcinają a ona jest tylko wetknięta w simering - tylko jak to sprawdzić bez rozpoławiania ? Stąd pomysł na operacje wałkiem wom na uruchomionym silniku i wom. Przez okienka odkręcone z obu stron myśle że jest do sprawdzenia czy sie kręci czy stoji w miejscu. Ja w zeszĺym roku zapiołem iopryskiwacz i lipa, niema wałka, tuleji jestem pewien bo ją wymieniam w razie potrzeby, Zmierzyĺem ciśnienie na rurce a trafiło na hamującą manometr wskazaĺ ponad górną granice uznaĺem że jest dobrze, ale coś mnie tknęło żeby nie próć konsoli tylnej i sprawdziłem ciśnienie na drugiej rurce i zdziwienie bo manometr wskazaĺ zero totalne, szybki pomysĺ co zrobić ? zamieniłem rurki i pojechałem w pole
Napisano 14 październik 2021 - 08:31
Napisano 16 październik 2021 - 20:49
Dzisiaj miałem chwilę i dokładniej rozeznałem. Prawdopodobnie rozdzielacz po pokrywą skrzyni. Nie ma ani napędu WOM ani hamulca WOM bez względu na położenie dźwigni przy kierownicy. Sama sekcja chodzi wyjątkowo lekko, za lekko. Już mi WOM nie będzie potrzebny więc po orkach zrobię zwłaszcza, że mikropompka też domaga się podmiany. Pozdrawiam!
Napisano 17 październik 2021 - 00:50
Mechanik już niema tej wiedzy i działa bardziej na , "omacko"
Napisano 20 październik 2021 - 22:14
W piątek dokładniej rozeznam co nawaliło. Zdejmę pokrywę skrzyni i sprawdzę rozdzielacz. Pozdrawiam!
Napisano 21 październik 2021 - 07:33
Napisano 23 październik 2021 - 07:37
Zrobiłem. Wybierak nie siedział w wycięciu suwaka rozdzielacza. Źle było złożone i ten wybierak miał spory luz. Pozdrawiam!
Napisano 23 październik 2021 - 08:02
Napisano 23 październik 2021 - 09:52
Nic mi nie mów. W marcu złożyłem prowizorycznie żeby wyregulować zawór przelewowy. Miałem to poskładać porządnie po regulacji. Jak zobaczyłem co się stało to sobie przypomniałem. Jestem tak zły na siebie że moje berneńczyki mnie omijają w obawie przed pogryzieniem. Pozdrawiam!
Napisano 23 październik 2021 - 16:49
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wom 385, awaria, ursus 385
Porozmawiajmy o rolnictwie →
MASZYNY ROLNICZE I URZĄDZENIA →
Kolejna Awaria pompy AXE16072 John Deere - proszę o pomocNapisany przez Janusz.M , 27 wrz 2018 John Deere, AXE16072 i 2 więcej |
|
|
||
Porozmawiajmy o rolnictwie →
MASZYNY ROLNICZE I URZĄDZENIA →
Awaria siewnika wąskiegoNapisany przez Suonzi , 10 sie 2018 Siewnik, Awaria |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych