Krzochu Posted February 20, 2012 Report Posted February 20, 2012 Witam. Zalogowałem się na forum gdyż mam pewien problem. Mianowicie rok temu otrzymałem fundusz z programu "Ułatwianie startu młodym rolnikom" na założenie sadu. Sad posadziłem, pieniądze wydałem. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie to, że po około 3 miesiącach podjąłem się pracy w Spisie Powszechnym i jednocześnie przestałem opłacać KRUS i przeszedłem na ZUS. Nie doczytałem w umowie z Programu, że muszę być przez 12 miesięcy na KRUS-ie. Miesiąc temu przyszło do mnie pismo "o mozliwości dokonania zwrotu nienależnie pobranych płatności". Dzwoniłem do człowieka z ARiMR-u w tej sprawie w celu dowiedzenia się czy aby jest jakaś szansa na umorzenie postępowania w sprawie zwrotu środków. W niczym jednak mi to nie pomogło, pracownik mówi, że pieniądze i tak muszę zwrócić. Teraz zwracam się z pytaniem do Was, forumowicze. Czy mieliście już podobne sytuacje, czy jest szansa na umorzenie sprawy? Jak mam postepować i gdzie się zgłosić? Czasu mam niewiele. Z góry dziękuję za pomoc i czekam na odpowiedz. Quote
Kropacz Posted February 20, 2012 Report Posted February 20, 2012 No to rzeczywiście nie jest wesoło, ale spróbuj się poradzić kogoś czy można zrobić nastepujący myk: Znajomy miał też pdobną sytuację z przejściem na emeryturę strukturalną. Oni zrobili tak że poprostu zapłacili na 2 lata do tyłu cały zały krus wraz z odsetkami w ten spsoób uratowali rente. Popytaj czy jak ty byś zrobił coś takiego czy by było ok. A tak między nami po co rezygnowałeś z krusu, nie mogłeś cały czas być na krusie? Quote
jaskółka Posted May 15, 2012 Report Posted May 15, 2012 niektórzy co pobrali młodego rolnika porobili tak jak mówi bodzio taką płatność wsteczną w krus żeby nie uzupełniać wykształcenia rolniczego, najlepiej pogadaj z kilkoma niezależnymi doradcami np odr-u bo arimr moze nie chcieć pomóc w ten sposób Quote
Darek8613 Posted December 19, 2012 Report Posted December 19, 2012 Witam. Czytając twój post okazuje się że mam taki sam problem jak Ty (przerwałem krus). Moje pytanie czy udało Ci się uporać z tą sytuacją pozytywnie czy też nie? jakbyś mógł odpisać i ewentualnie coś doradzić byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Darek. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 26, 2013 Report Posted January 26, 2013 Udało się wygrać kolejnemu młodemu rolnikowi z ARiMR!!!Pani C wzięła "młodego rolnika" mając ukończone liceum zawodowe czyli to samo co LO + ZSZ. W wyznaczonym terminie nie uzupełniła wykształcenia i nie podjęła nauki. ARiMR zażądał od niej zwrotu premii wraz z odsetkami i kosztami czyli ponad 80 tys. PLN. Pani C zgłosiła swój problem na forum rolniczym gdyż nie miała pieniędzy na profesjonalnego prawnika. Nie wchodząc w szczegóły udało się znaleźć i pieniądze i prawników i co najważniejsze wygrać proces. Co prawda ARiMR łatwo nie odpuszcza rolnikom składając apelacje i kasacje więc nie odpuści tak łatwo pani C. ARiMR już zapowiedziała złożenie apelacji od korzystnego wyroku dla pani C, ale już z górki. Więc kolejna sprawa wygrana z ARiMR i w dalszym ciągu Agencja przegrywa z młodymi rolnikami do "koła"! Quote
jaskółka Posted February 21, 2013 Report Posted February 21, 2013 fajnie że polscy prawnicy wygrywają procesy z arimr - polak potrafi :-) ja też moge mieć problem z młodym rolnikiem, do programu musiałam powiekszyć gospodarstwo bo weszłam na średniej wojewódzkiej pod warunkiem powiekszenia do sredniej krajowej no i tu powstał problem bo powiekszyłam ale brakuje jeszcze 0,52ha mam jeszcze czas na rozliczenie ale zastanawiam się jaka grozi z tego powodu kara. napiszcie co mozna zrobić jak nie dam rady powiększyć o te kilka arów. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 Zwrot z odsetkami i kosztami. Quote
jaskółka Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 Zwrot z odsetkami i kosztami. dzięki, ale całości czy jakiś procent? bo mój mąż gdzieś wyczytał że jakiś procent. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 Całość. Każde niedotrzymanie umowy, nawet najmniejsze wiąże się ze zwrotem całości wraz z odsetkami karmi i kosztami. Do tego mogą dojść koszty komornicze. Sądy czasami orzekają, że zwrot jest sprzeczny z zasadami współżycia społecznego. Znam dziesiątki takich spraw. Quote
Maniu87 Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 Mam pewien problem i chciałbym się poradzić otóż:Jestem posiadaczem małego gospodarstwa rolnego o wielkości 8,76 ha. Gospodarstwo miałem przepisane gdy byłem niepełnoletni w 2000 r i miałem wtedy 13 lat. Pełnoprawnym opiekunem był ojciec który oddał grunty w dzierżawę mojej matce po to by leciały jej lata pracy. Nie opłacałem krusu. Obecnie kończę studia inżynierskie nie związane z rolnictwem i chciałbym wziąść sprawy w swoje ręce.Interesuje mnie czy mogę wogóle pozyskać jakiekolwiek dotacje?albo co muszę zrobić aby je otrzymać? Z góry dziękuje Quote
jaskółka Posted February 26, 2013 Report Posted February 26, 2013 dopłaty podstawowe jaknajbardziej dostaniesz ( jpo,upo,onw), musisz mieć numer gospodarstwa (dokładne info w powiatowym oddziale arimr jakie dokumenty trzeba przedstawić, ja czekałam 2godziny od złożenia dokumentów), do otrzymywania dopłat nie jest potrzebne wykształcenie rolnicze, jedyny warunek to samodzielne prowadzenie gospodarstwa ponad 1ha i posiadanie numeru gospodarstwa. wykształcenie rolnicze jest potrzebne do młodego rolnika i modernizacji gospodarstw ale tam jest warunek ponad 10ha ziemi Quote
Recommended Posts