Robert ;-) Posted January 21, 2022 Author Report Posted January 21, 2022 No żyto siane w terminie więc kwestia przemyslenia ,ale nie będę miał miejsca na łubiny gryki i rzodkiew, ale tak przy okazji łubinu to nie wychodzi za bardzo bo jest taki mały szary robak co źre go na potęgę, a i sarny się gościły mi na nim ,miałem biały i niestety słodki był ,zamast większej ilości łubinu zastanowił bym się nad nostrzykiem zbiera azot dużo masy zostawia po sobie, tylko że potrzebuje gleb w wapno zasobnych o nie mokrych Quote
Vademecum Posted January 21, 2022 Report Posted January 21, 2022 oskar jest gorzki, a co do robala to cza go zidentyfikować i otruć. na mokradła to tylko jare. U Ciebie mokro a u mnie sucho, takie uroki, ale jest sporo roślin do wyboru Quote
Robert ;-) Posted January 21, 2022 Author Report Posted January 21, 2022 Ten robak to oprzędzik szary,u mnie nie jest mokro po całości ale mam takie pola co fakt czasem ciężko wjechać, ogolnie piachy na pół z ziemią co mówią na to bielic jak mokro to bagno a jak sucho to twardo jak kamień,ja łubin to tylko gorzki sieje ,tylko w tym roku troche nie takie nasiona mi sie trafiły,ostanio szukam wiedzy co siać aby poprawić strukture i zasobność gleby w próchnice, na swoich polach chce ją doprawić,siać zielone i orać a z dzierżawy zbierać ziarno. Quote
Robert ;-) Posted February 2, 2022 Author Report Posted February 2, 2022 To sie pinokio postarał ,paliwo w tydzień o 30-40 gr q górę a teraz w doł zamiast tych 70-80gr co oboeclai my taniej 30-40 gr ,obłuda rządzących sięga granic, robią z nas głupich..., nawozem tak samo,paliwo to kupię, ale na nawozie na mnie nie zarobią... Quote
Vademecum Posted February 2, 2022 Report Posted February 2, 2022 Słowacy i niemcy na razie korzystają, Wczoraj złożyłem wniosek o zwrot akcyzy w paliwie. U mnie dosypało sniegu po kolana, z dachów sie zsypało i mam prawie 2 metry zasp Quote
Sołtys Michał Posted February 2, 2022 Report Posted February 2, 2022 U to nieźle, u mnie co spadło to stopniało po dwóch dniach. Ale tyle nie było. Oj drożej wszystko, drożeje. Znowu trzeba przejść na hodowlę dla własnych celów. Na razie kupiłem dwie maciory, zobaczymy. Będzie hobby domowe , teraz szukam dwóch krów rasy zachowawczej. Mam zamówienie, małe, ale stałe. No to oprócz psa będą zwierzęta Quote
Vademecum Posted February 2, 2022 Report Posted February 2, 2022 no, ja sie nie decyduje na ogony, wychodze z założenia, że kilka ogonów to tosamo uwiązanie co kilkaset, a zboże drogie Quote
Robert ;-) Posted February 3, 2022 Author Report Posted February 3, 2022 Jakby można trzymać tuczniki brz takich rygorów jak teraz to bym trzymał, a tak to drób sie będzie jeść, jakoś trzeba sobie radzić , nie powiem jedna krowa mleczna by się przydała w końcu kostka masła 9,20 a litr popłuczyn wzanych mlekiem 4zł, trzeba się jak najbardziej usamodzielniać Quote
Vademecum Posted February 3, 2022 Report Posted February 3, 2022 no, ale takie usamodzielnienie nic nie da do budżetu, będziesz wrogiem władzy Quote
Sołtys Michał Posted February 3, 2022 Report Posted February 3, 2022 Robert i tym się kieruję, a że mam odbiorcę na mięso to co mi szkodzi trochę zarobić, na razi loszki młode, ale za pół roku ruszy się już. Zobaczymy jaka sytuacja będzie wtedy na rynku. A krowy zamówiłem już jałóweczkę zacieloną i jedną starszą też zacieloną. Odbiór koniec marca. Przelew poszedł, wyboru dokonałem, Zobaczymy czy będzie słuszny za pół roku. Quote
Vademecum Posted February 3, 2022 Report Posted February 3, 2022 Jak po wsi sprzedasz to napewno nie stracisz. Jest to dodatek, ale żyć z tego nie wyżyjesz, a z większej hodowli tym bardziej. Wszystko podrożało, a w takiej spółdzielni 3 wsi dalej jajka po 55 gr. Quote
Robert ;-) Posted February 3, 2022 Author Report Posted February 3, 2022 Vademecum teraz władza Polska agnecja lekarze weterynarii po masz sejm itp ,oraz europejska te ich dyrektywy gorsze jak za okupacji pomine kto nas okupował bo to wszyscy wiedzą ,teraz gorzej, a im więcej się uchoduje i uprawi dla siebie tym lepiejSołtys Michał i tak trzeba gratuluje Ci zakupów oby sie zdrowo chowały, a warzywko siejesz sobie ,ja wedle trzody myślę o mangalicy ale ciężko znaleźć informacje hak to jest z ich chodowlą w dobie asf, na temat tejże choroby też mam własne przemyślenia ale to na inny temat Quote
Vademecum Posted February 3, 2022 Report Posted February 3, 2022 dlatego nawet kota.i psa niemam. Kot by pasował ale zeżera córce ptaszki, jaszczórki a potrafi tak oswoić , że jaszczorki piją jej z ręki i przycbodzą na gwizdanie, a ptaszki podobnie Quote
Robert ;-) Posted February 3, 2022 Author Report Posted February 3, 2022 Ciężkie czasy kolego teraz a i przyszłość nie zapowiada się ciekawie, chyba że się coś przewali to może i bedzie lepiej dla rolnika, no dzieci lubią zwierzątka dzieci mojej siostry też lubią i wzajemnie Quote
Vademecum Posted February 3, 2022 Report Posted February 3, 2022 Ciężkie, a lepiej nie będzie puki co. Pisałem z rok temu - tanio to już było.Zobaczymy co sie stanie po żniwach Quote
Sołtys Michał Posted February 4, 2022 Report Posted February 4, 2022 Tak właśnie myślę Vademecum, nie myślę o poważnej hodowli idącej w dziesiątki sztuk bo jest niestety tak jak piszesz. Niestety. Quote
Sołtys Michał Posted February 4, 2022 Report Posted February 4, 2022 Vademecum teraz władza Polska agnecja lekarze weterynarii po masz sejm itp ,oraz europejska te ich dyrektywy gorsze jak za okupacji pomine kto nas okupował bo to wszyscy wiedzą ,teraz gorzej, a im więcej się uchoduje i uprawi dla siebie tym lepiejSołtys Michał i tak trzeba gratuluje Ci zakupów oby sie zdrowo chowały, a warzywko siejesz sobie ,ja wedle trzody myślę o mangalicy ale ciężko znaleźć informacje hak to jest z ich chodowlą w dobie asf, na temat tejże choroby też mam własne przemyślenia ale to na inny tematMasz racje Robert, ASF potrafi zniszczyć wszystko, a jak znajdziesz się w tej czerwonej sferze to już porażka . Dziękuje za życzenia , mam nadzieję, że się uchowają. Musze coś robić bo z tego co jest to ciężko wyżyć, pracowałem w lesie przy pozyskiwaniu drewna przez ostatnie pół roku, ale takie stawki przyszły w tym roku, że gość myśli o zakończeniu działalności. Mógłbym wrócić do pracy za biurkiem, ale się zastanawiam czy to jeszcze dla mnie. kwalifikacje i wykształcenie jest. Teraz to robotę w transporcie bym znalazł jako kierowca za niezłe pieniądze, ale znowu prawka nie mam. A zarobiłbym więcej niż w biurze. Jeżdżąc nawet koło komina jak to mówią Quote
Sołtys Michał Posted February 4, 2022 Report Posted February 4, 2022 dlatego nawet kota.i psa niemam. Kot by pasował ale zeżera córce ptaszki, jaszczórki a potrafi tak oswoić , że jaszczorki piją jej z ręki i przycbodzą na gwizdanie, a ptaszki podobnieMa dziewczyna serce do zwierząt. Mi sikorki z ręki jedzą Mam 4 karmniki koło domu na drzewach, lubię jak przylatują. Jaszczurek widzę, ale częściej żmiję po siano kosach, dużo ich ginie. Ja zawsze miałem hopla na punkcie konie, kiedyś miałem, wróciłbym , ale brak zastosowania, a hodowla droga. Ale to było to..., ech Od dziecka tak miałem. Konie przede wszystkim, jako dziecko to więcej czasu w stajni siedziałem niż w domu. dziadek zawsze trzy klacze miał i źrebaki, później zostały trzy ciągniki, ale koń był zawsze, klacz i źrebak. To taka miłość życia Quote
Sołtys Michał Posted February 4, 2022 Report Posted February 4, 2022 Ciężkie, a lepiej nie będzie puki co. Pisałem z rok temu - tanio to już było.Zobaczymy co sie stanie po żniwachA mówili, że pandemia to specjalnie wywołana by spowolnić rozwój. Ale jak rozwój jak co roku było coraz cieniej. Dla mnie to chora gospodarka unijna powoduje ten kryzys. Quote
czesiek888 Posted March 10, 2022 Report Posted March 10, 2022 Już powolimy umieramy niestety Świat oszalał co się dzieje Quote
Robert ;-) Posted March 10, 2022 Author Report Posted March 10, 2022 Będzie drogo, kto może niech robi przdomowe ogródki trzyma drób i tego typu działania bo jeść coś trzeba ,a dziś czytałem na fb że saletra po 6100za tone ,kto to kupi tu zero zysku berzie, a jeszcze czy pogoda pozwoli dobry plon zebrać bo drogi nawuz to jie wszytsko Quote
Vademecum Posted July 11, 2022 Report Posted July 11, 2022 Panowie, dostał ktoś dopłate do nawozu ? Złożyłem w ostatniej cbwili bo co zarobiłem to w nawóz, i dostałem dziś przelew, przed chwilą. niebywałe zaskoczenie bo suma duża. Quote
crazy333 Posted July 13, 2022 Report Posted July 13, 2022 To prawda "prawdziwe" jedzenie będzie dla bogatych, a reszta będzie jeść przetworzone.. Quote
Robert ;-) Posted July 16, 2022 Author Report Posted July 16, 2022 Vademecum a decyzję wcześniej dostaleś czy najpierw na konto Ci kasa przyszła Quote
Vademecum Posted July 16, 2022 Report Posted July 16, 2022 kolego, dostałem sms-a z banku o przelewie i nic więcej. Jestem zaskoczony, ale może to dlatego żeby wytrącić argument rolnikom do żądania więcej za produkcje.Na to konto szarpnąłem sie na łopaty, widły z nierdzewki w angli Quote
Recommended Posts