Robert ;-) Posted October 21, 2021 Report Posted October 21, 2021 Witam mam posianą rzodkiew na zaoranie miała być ale że jest chetnie zjadana przez krowy to im kosze po trochu, a zmierzając do celu tego wątku ,to siana była w sierpniu urosła dość wysoka koło metra ,jest gęsta ale ten korzeń co w ziemi, jakiś taki marny, ogladam w necie że te korzenie rosną bardzo duże i grube, i tu moje pytanie czy jest kilka rodzajów odmian tejże rzodkwi,jest też rzodkiew płuzna ale czy to sama odmiana nie wiem na necie nie znalazłem odpowedzi na moje pytanie, pozdrawiam Quote
Vademecum Posted October 21, 2021 Report Posted October 21, 2021 jak urosla.to sie nie przejmuj, szczegółowo nic nie powiem, ale krzyżowe mogą mieć śmietke na korzeniu, białe malutkie robale, jeśli są to nie siej w przyszłym roku na tym polu Quote
Robert ;-) Posted October 21, 2021 Author Report Posted October 21, 2021 No urosła, ładna jest, czego mam nie siać w nastemym sezonie ? No są robaki w tych bulwach,zastnawiam sie czy rzodkiew oleista i rzodkiew płużna to to samo ,może pytanie średnio rozgarnięte ale coż nie znalazłem nic ciekawego w necie na ten temat,ja nie sieje rzepaku itp ,tylko zboża i trochę ziemniaków, no na poplony to łubin gryka słonecznik teraz i tą rzodkiew będę siał,w plonie może kuku na ziarko jak nawuz potanieje do ceny do przyjęcia Quote
Vademecum Posted October 22, 2021 Report Posted October 22, 2021 jak zaatakują we wvzesnym stadium to ci nie urośnie, cza pryskać na robala Quote
Robert ;-) Posted October 22, 2021 Author Report Posted October 22, 2021 To znaczy że co bym nie zasiał, to mam pryskać od robaka? Quote
Vademecum Posted October 22, 2021 Report Posted October 22, 2021 dotyczy krzyżowych, żepak, żepik, rzodkiew wszelka łącznie z rzodkiewką.w innych roslinach ten robal nie będzie sie mnozył i wyginie Quote
Robert ;-) Posted October 22, 2021 Author Report Posted October 22, 2021 Aha to dobrze bo sie wystraszyłem,tam bedą kartofle i owies bądź pszenżyto jare,bardziej stawiam na owies Quote
Vademecum Posted October 22, 2021 Report Posted October 22, 2021 krzyżowe przyciągają robale od korzenia po strąki Quote
DuzyGrzegorz Posted October 23, 2021 Report Posted October 23, 2021 To śmietka kapuściana. Dorosła wygląda jak trochę mniejsza mucha. Atakuje tylko kapustowate. Nie jest związana z konkretnym polem. Dorosłe osobniki dokonują nalotu i składają jaja na roślinach żywicielskich.Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts