Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jakie nasiona kukurydzy wybrać? Właśnie zadajemy sobie to pytanie. Zawsze, tzn do tej pory sialiśmy polskie odmiany. Głównie sugerowaliśmy sie ceną, wiadomo połowe taniej jak za zagraniczne nasiona siewne. Ale tak sie zastanawiamy bo różnica w cenie jest 150 - 200 zł na hektar, przy aktualnych cenach kukurydzy to wychodzi jakieś 300 kilogramów. Przedstawiciele z Pioniera chwalą ze ich odmiany mogą mieć plon nawet 2tony większy ale czy to prawda? Jak wy podchodzicie do tego tematu?
Posted
Od około 6 lat siejemy kukurydzę firmy Pioneer ( na kiszonkę ). Bardzo dobra firma jak zamówisz wcześniej kukurydzę to masz rabat kilka procent. Sąsiedzi podpatrzyli jak u nas kukurydza rośnie i również zamówili w tym roku. Kukurydza ma bardzo dobry przyrost i plon. Ja sieję około 10- 11 Ha kukurydzy na kiszonkę ziarno jest drogie ale warte swojej ceny jeszcze ani razu kukurydza tej firmy mnie nie zawiodła zawsze plony są jednymi z większych w okolicy. Sąsiad kosił kukurydzę mi sieczkarnią to zażartował żebym zmienił kukurydzę bo u nikogo sieczkarnia tak nie dostała po dupie jak u nas. Jestem bardzo zadowolony z tej kukurydzy. Co roku firma przysyła małe upominki dla stałych klientów w zeszłym roku dostaliśmy walizkę (taką duża na kółkach) w tym roku kamizelkę z polaru i czekamy jeszcze na wiertarkę na akumulatorek. Bardzo rzetelna firma w jednym woreczku znajduje się 80 000 ziarenek. GORĄCO POLECAM TĄ FIRMĘ .
Posted
Dokładnie jest tak jak Ojciec pisze, warto zapłacić trochę więcej, troche myślę pod katem całego nakładu na uprawę bo porównując ceny nasion to czasem 100% więcej. Też korzystam z nasion Pioneer i kilku moich sąsiadów. Tak z perspektywy 3 lat to sprawa wyglądała tak że wszyscy zawsze byliśmy w ścisłej czołówce plonów z hektara. Fakt bywało tak, że nie było widac róznicy pomiędzy Pioneerem anp Smolicami ,ale bardzo często polskie nasiona pozostawały w tyle .
Posted
Zamierzałem całkowicie przejść na kukurydzę siać Na kiszonkę dla bydła i na ziarno słyszałem że można na tym trochę zarobić i towar jest ciągle pożądany lecz nie mogę rodziców namówić ale to może i dobrze bo by nie było płodozmianu tylko co rok kukurydza na tym samym polu.
Posted
My kukurydzę siejemy 4 lata z rzędu i jeden rok pszenicy. Nie było do tej pory jakiś problemów. Ale wiesz róznie to jest przez ostatnie lata dużo się zmieniło w naionach nawozeniu itp. Napewno płodozmian jednak trzeba stosować.
Posted
Stosujemy Polskie nasiona nie płacimy więcej niż 150-180zł za worek, ale wcale się przy tym nie upieram bo rozważamy pioneera w tym roku, i być może weźmiemy na połowę areału. Sam jestem ciekawy porównania i efektów,a le to po zbiorach.
  • 2 years later...
Posted
Nasiona firmy RAGT siał mój kolega ,ale plon nie powalił na kolana jak dostał 10-11 ton mokrego ziarna to max na 3 a klasie ziemi co chwila czymś w niej latał .Mam zapisaną odmianę ,ale u nas była susza straszna 2 miesiące .Polskie odmiany odpadają ,tym bardziej na ziarno .Widzę ,że koledzy zachwalają firmę Pioneer ,ale u nas też się nie sprawdziła z powodu suszy bardzo słabo sypała siana w terminie do 6 ton z ha natomiast siana w maju ok 5 sypała 9 ton z ha z tym ,że 35 % wilgotności .Moja Delitop sypała średnio 10,5 tony 30 % na piaskach zawaliła z powodu suszy ,a na 4 klasie dała 12 ton mimo takiej suszy .Mój sąsiad miał redutę na kiszonkę i powiem wam ,że całkiem przyzwoita była ,tylko porażona przez omonicę .Ja miałem kiedyś Blasaka bardzo dobra kukurydza i Jawor też spoko ,ale omonica mocno go pogryzła .W oby dwu przypadkach plon zielonej masy przekroczył 50 ton i ziarna było wiele .Pozdrawiam .
Posted

Koper, ja w ub. roku miałem odmianę Terada z firmy Syngenta, jestem zadowolony z niej.

W tym roku sieję odmianę LG 30.233 - podobno dobra i sprawdzona:)

Pozdro ;)

• 4 weeks later...
Posted

Ja też jak patrzyłem na ofertę hodowców zrzeszonych w Agencji Nasiennej to widziałem dużo ciekawych odmian i nowości. Bo na przykład w ubiegłym roku ich nie było. Ale warto kupować takie zboża chronione prawem, bo wtedy wspiera się ich udoskonalanie i rozwój. 

Posted
rafaello3, dostałem dziś kukurydzę z faktórą co prawda połowę z zamówionej bo jedną odmianę zaprawianą Maximem, a czekam na drugą zaprawianą mesurolem. Więc Ravello 80 000 tyś. Syngenty kosztuje 535,5 zł. za jednostkę po rabacie. Czekam teraz na Cooki jak ją dostanę to podam cenę.
  • 3 weeks later...
Posted

Kilka dni temu dostałem cooki zaprawianą mesurolem, koszt jednostki 80 000 szt. 598,50 zł. Po rabacie 90 zł.

Czekam jeszcze na maistra nowego -ceny nie znam.

Natomiast mogę podać cenę nowego axiala u mnie i wynosi 805 zł za 5 litrów, a lintur 1 kg 350 zł.

• 4 weeks later...