Jump to content

Recommended Posts

Posted

tak miałem z owsem bezłuskowym na 2 ha. Takie pola, cza posiać ale nie koniecznie zebrać.

Oskar ma być wysoki, a więc da mase pod pług gorzej z dojrzewaniem bo nie równe. Mam ponad 5 ha takiego pola w ciągu między skałkami. Przy tych cenach nawozu cza zadbać o lepsze kawałki pod pszenicą, pszenżytem owsem bezł.

• 2 weeks later...
Posted

Osobiście myślałem, żeby zwiększyć kukurydzę na ziarno w zasiewach dać jej dawkę startową npk i do tego florahumus. Wielkich plonów się nie spodziewam ale cała masa "zielona" zostanie na przyszły rok, żeby użyźnić glebę

Posted

Zobaczymy jeszcze jaka będzie cena nawozu, jeśli nic nie pójdzie w dół a raczej na pewno nawóz pójdzie w górę to pokombinuje coś z mocznikiem i florahumusem, żeby koszta zmniejszyć.

• 2 weeks later...
Posted

No będzie tylko gorzej z cenami ;) Ale za tym idzie też cena kukurydzy, pszenicy itp. Ukraina była przecież ogromnym eksporterem. Rosyjski gaz już nie będzie płynął, nawozy też podrożeją, trzeba kombinować jak się może.

Posted

Wszystko pójdzie w górę. Niestety. cena ropy 106 dolców za baryłkę. Porażka. Ale to nie koniec niepodzianek. Ukraińcy mieli laboratoria gdzie robili doświadczenia z patogenami wirusów. Tak im się urwał wirus ASF w 2012 r. A co teraz się może urwać? Strach myśleć. 

Posted

Wszystko pójdzie w górę. Niestety. cena ropy 106 dolców za baryłkę. Porażka. Ale to nie koniec niepodzianek. Ukraińcy mieli laboratoria gdzie robili doświadczenia z patogenami wirusów. Tak im się urwał wirus ASF w 2012 r. A co teraz się może urwać? Strach myśleć. 

To zwykli konsumenci będą płacić za podwyżki. Ja zapłacę więcej za nawóz, ale więcej wezmę za ziarno. Młynarz da więcej za ziarno, więc więcej weźmie za mąkę. Ucierpi najwięcej zwykły, szary kowalski na końcu łańcucha konsumenckiego. 

Ja już kombinuję jak mogę, to mniej nawozu, tam gdzieś podratuję florahumusem, to gnojówkę albo obornik dam. Tych co nie będą kombinować zeżre rynek albo kredyty

Posted

Kolego masz jakieś profity od tego florahumusa ,że go tak reklamujesz

polecam bo od zesżłego roku stosuje. npk daję mniej o jakieś 30%, niby można dać mniej nawet o 40%, a plony z ha mam takie jakbym dawał tyle samo nawozów. Przy tej cenie nie jest mnie stać, żeby kupić tyle saletry czy mocznika jak w zeszłym roku, więc idę w kwasy humusowe, a że u mnie akurat ten środek się sprawdził. Sprawdzałem też inne, ale zapychały się dysze w opryskiwaczu, bo był za gęsty, wziąłem wtedy bardziej rozwodniony to g. dało

• 2 months later...