marek258 Posted January 25, 2022 Report Posted January 25, 2022 Jakie plany nawożenia w tym sezonie? Zmieniacie dawki albo przechodzicie na jakieś tańsze opcje? Quote
Vademecum Posted January 25, 2022 Report Posted January 25, 2022 Podobno mają z mandatów drogowych finansować nawóz azotowy Quote
Robert ;-) Posted January 25, 2022 Report Posted January 25, 2022 Kroje do takiej normy aby mi coś w kieszeni zostało, ten rok już uważam za stracony, w tym roku sieje to co wzbogaci mi glebe w pruchnice i azot Quote
Vademecum Posted January 25, 2022 Report Posted January 25, 2022 jutro jade prawie 200 km po łubin , w mojej okolicy niema żółtego ani białego Quote
Robert ;-) Posted January 26, 2022 Report Posted January 26, 2022 A to słodki będziesz siał ja kupiłem wąskolistny niebieski, mało bo na hektar ale tyle mi wystaczy. Quote
Vademecum Posted January 26, 2022 Report Posted January 26, 2022 Z tego co poczytałem to pasi mi Oskar, biały gorzki. a też zależy mi na żółtym ale jest teudno do zdobycia Quote
Robert ;-) Posted January 27, 2022 Report Posted January 27, 2022 Mialem w tamtym roku biały i chyba też oskar tak mi przynajmniej mówił sprzedawca to sarny miały raj,na wionse był piękny gęsty a po zniwach rzadko zostało nawet nie kosiłem Quote
Vademecum Posted January 27, 2022 Report Posted January 27, 2022 tak miałem z owsem bezłuskowym na 2 ha. Takie pola, cza posiać ale nie koniecznie zebrać.Oskar ma być wysoki, a więc da mase pod pług gorzej z dojrzewaniem bo nie równe. Mam ponad 5 ha takiego pola w ciągu między skałkami. Przy tych cenach nawozu cza zadbać o lepsze kawałki pod pszenicą, pszenżytem owsem bezł. Quote
marek258 Posted February 7, 2022 Author Report Posted February 7, 2022 Osobiście myślałem, żeby zwiększyć kukurydzę na ziarno w zasiewach dać jej dawkę startową npk i do tego florahumus. Wielkich plonów się nie spodziewam ale cała masa "zielona" zostanie na przyszły rok, żeby użyźnić glebę Quote
Vademecum Posted February 7, 2022 Report Posted February 7, 2022 i przynajmniej 200 kg na ha mocznika nawozowego bo niebędziesz miał co.przyorać bez azotu Quote
marek258 Posted February 9, 2022 Author Report Posted February 9, 2022 Zobaczymy jeszcze jaka będzie cena nawozu, jeśli nic nie pójdzie w dół a raczej na pewno nawóz pójdzie w górę to pokombinuje coś z mocznikiem i florahumusem, żeby koszta zmniejszyć. Quote
Sołtys Michał Posted February 14, 2022 Report Posted February 14, 2022 Cena obawiam się przy tych kursach dolara, euro, będzie nie mała. A zbliżający się konflikt może spowodować jeszcze jej wzrost. Głownie myślę, że składniki nawozów pójdą w górę rzutująć na cenę gotowego wyrobu. Polityka UE odnoście emisji CO2 robi swoje. marek258 1 Quote
marek258 Posted March 1, 2022 Author Report Posted March 1, 2022 No będzie tylko gorzej z cenami Ale za tym idzie też cena kukurydzy, pszenicy itp. Ukraina była przecież ogromnym eksporterem. Rosyjski gaz już nie będzie płynął, nawozy też podrożeją, trzeba kombinować jak się może. Quote
Sołtys Michał Posted March 1, 2022 Report Posted March 1, 2022 Wszystko pójdzie w górę. Niestety. cena ropy 106 dolców za baryłkę. Porażka. Ale to nie koniec niepodzianek. Ukraińcy mieli laboratoria gdzie robili doświadczenia z patogenami wirusów. Tak im się urwał wirus ASF w 2012 r. A co teraz się może urwać? Strach myśleć. Quote
marek258 Posted March 2, 2022 Author Report Posted March 2, 2022 Wszystko pójdzie w górę. Niestety. cena ropy 106 dolców za baryłkę. Porażka. Ale to nie koniec niepodzianek. Ukraińcy mieli laboratoria gdzie robili doświadczenia z patogenami wirusów. Tak im się urwał wirus ASF w 2012 r. A co teraz się może urwać? Strach myśleć. To zwykli konsumenci będą płacić za podwyżki. Ja zapłacę więcej za nawóz, ale więcej wezmę za ziarno. Młynarz da więcej za ziarno, więc więcej weźmie za mąkę. Ucierpi najwięcej zwykły, szary kowalski na końcu łańcucha konsumenckiego. Ja już kombinuję jak mogę, to mniej nawozu, tam gdzieś podratuję florahumusem, to gnojówkę albo obornik dam. Tych co nie będą kombinować zeżre rynek albo kredyty Quote
Robert ;-) Posted March 2, 2022 Report Posted March 2, 2022 Kolego masz jakieś profity od tego florahumusa ,że go tak reklamujesz Quote
Sołtys Michał Posted March 2, 2022 Report Posted March 2, 2022 Rynek na obornik naturalny się właśnie otworzył. Kolejki są. Quote
Vademecum Posted March 2, 2022 Report Posted March 2, 2022 na gaz, kto sie przejmuje prod. żywn. A z t6m prz3żucaniem kosztów na konsumenta to nie do końca bo wedle powiedzenia z pustego salomon nie naleje Quote
Sołtys Michał Posted March 3, 2022 Report Posted March 3, 2022 Prawda, jak nie będzie ich stać nie kupią, będą oszczędzać. Dużo ludzi sama już piecze chleb. Do łaski powrócą ogródki przydomowe. I przetwory domowe. Quote
marek258 Posted March 3, 2022 Author Report Posted March 3, 2022 Kolego masz jakieś profity od tego florahumusa ,że go tak reklamujeszpolecam bo od zesżłego roku stosuje. npk daję mniej o jakieś 30%, niby można dać mniej nawet o 40%, a plony z ha mam takie jakbym dawał tyle samo nawozów. Przy tej cenie nie jest mnie stać, żeby kupić tyle saletry czy mocznika jak w zeszłym roku, więc idę w kwasy humusowe, a że u mnie akurat ten środek się sprawdził. Sprawdzałem też inne, ale zapychały się dysze w opryskiwaczu, bo był za gęsty, wziąłem wtedy bardziej rozwodniony to g. dało Quote
ali Posted May 6, 2022 Report Posted May 6, 2022 Jak sądzi ie nawozy jeszcze pójdą w górę czy się ten szał cenowy ustatkuje. Myślę zrobić zapas na przyszły sezon. Quote
Vademecum Posted May 6, 2022 Report Posted May 6, 2022 w tych cenach zapas ? Mam nadzieje że choć coś stanieją zimą, ale nadzieja zwodną jest Quote
Recommended Posts