azazeell Posted February 25, 2012 Report Posted February 25, 2012 Witajcie! Jestem nowy na forum. Patrząc się na wahania cen ziemniaków z kilku lat zastanawialiście się nad kontraktacją z przetwórniami / pakowniami ziemniaków? Sadzicie jadalne na wolny rynek w tym roku? Jakie znacie przetwórnie / pakownie ziemniaków i czy jeszcze można kontraktować z nimi ziemniaki? Słyszałem o McCain- Chociwel, Balshen- Oława, Chio- Nysa, Agrosad- Łódzkie nie wiecie czy oni jeszcze kontraktują ziemniaki? Jestem z okolic Wrocławia. Pozdrawiam. Quote
Kropacz Posted February 25, 2012 Report Posted February 25, 2012 sam kiedys zastanawialem sie czy warto kontraktowac ziemniaki. Policzylem 5 ostatnich lat plony, srednie ceny i za ile placili na kontraktach. Wyszlo mi ze srednio nie oplacalo sie kontraktowac. Quote
Kronel Posted February 26, 2012 Report Posted February 26, 2012 Jak będzie słaby rok na ziemiaki pod względem plonów to Ci co kontraktowali to się cieszyli bo mieli zbyt zapewniony. Jak były ziemniaki drogie i generalnie słabe plony to Ci co mieli kontrakty to znowu płakali, że na giełdzie pyrki szły 2 razy drożej od ręki. Wszystko zależy jaki kontrakt podpiszesz, ale średnio to chyba wychodzi tak jak bodzio pisze. Quote
azazeell Posted February 26, 2012 Author Report Posted February 26, 2012 Jakie średnie plony uzyskujecie ze swoich plantacji?? Jakie macie koszty uprawy ziemniaków jeśli można wiedzieć? Quote
Recommended Posts