marcink90 Posted March 12, 2022 Report Posted March 12, 2022 WitajciePierwszy raz miałem coś takiego robię dziś ciągnikiem w polu jadę a nagle trach przednie koła w ciągniku się nie kręcą tylko stawiają opór, pierwsze co wyłączyłem przedni napęd trochę ujechał do przodu ale znowu to samo. Z pola musiałem zjechać na wstecznym jakoś idzie ale też do tyłu potradi zablokować. Co to mogło się stać? Quote
Vademecum Posted March 12, 2022 Report Posted March 12, 2022 a lałeś olej do zwolnic ? prawdopodobnie poszła zwolnica albo dyfer. nie wolno jechać !!! Weź na podnośnik nedno koło i kręć kilka obrotów w prawo a później lewo. jeśli niema oporów to drugie. przód napęd wyłączony. Sprawszisz tak która zwolnica, ale jak ci sie sypła to masz od 5 tysi w góre koszty.Tam sie sprawdza olej na wiosne i na jesień, one puszczają olej. Quote
ali Posted March 13, 2022 Report Posted March 13, 2022 Odkręć wał napędowy i sprawdž czy w przystawce czy w moście blokuje .Częśći nie są tanie ale dostępne. Quote
Vademecum Posted March 13, 2022 Report Posted March 13, 2022 Tak, po koleji cza sprawdzać , ale jakaś przekładnia sie sypła , jeżdżąc kawałki metalu wcbodzą w tryby i rwią dziury. jeśli zwolnica to cza cały kosz z satelitami kupić, ale jak wyłamało zęby w pierścieniu to i obudowa mogła ucierpieć. Dziwne że nie stary ciągnik a tak mocna przekładnia sypnęła się. może tylko w przystawce, przy skrzyni. Quote
marcink90 Posted March 13, 2022 Author Report Posted March 13, 2022 Ciągnik pracuje z turem olej zmieniam w moście co 500mth (powinno się co 1000mth)leje fusch 80W-90 gęstszy do pracy z ładowaczem typowo. Smarować też zawsze most jest smarowany nie wiem co się dokładnie stało jutro zdejmę Wał zobaczę Quote
marcink90 Posted March 13, 2022 Author Report Posted March 13, 2022 Zdjąłem jednak teraz Wał bo nie usiedzieć mogłem. Jak odłączyłem Wał to ciągnik normalnie jeździ nic nie blokuję Quote
Vademecum Posted March 13, 2022 Report Posted March 13, 2022 mimo wszystko weź na podnośnik bo trzeba znaleźć przyczyne. kręć każdym elementem kilka razy w różne strony. im wcześniej znajdziesz przyczyne t6m mniejsze koszty naprawy. końcówką do skrzyni też kręć. może być tak że tylko pod obciążeniem problem, jeśli nie znajdziesz powodu to pytaj szukaj po m3chanikach bo w przypadku awarii worek kasy pójdzie. Quote
Vademecum Posted March 13, 2022 Report Posted March 13, 2022 może ci na pełnym skręcie blokowało tylko ? tak sie może dziać bo są różnice toczenia między przodem a tyłem, ale tylko podczas włączonego przodu Quote
marcink90 Posted March 13, 2022 Author Report Posted March 13, 2022 Z mostem się nic nie dzieje jest cicho, jak ruszam wałem to słychać zgrzyt w przystawce i blokuję sam Wał ale tylko w jedną stronę w drugą idzie Quote
ali Posted March 13, 2022 Report Posted March 13, 2022 Jakk ruszasz wyjściem na wał w przystawce to jest ok ?? . Tam się lubią łożyska wysypać . Quote
Vademecum Posted March 13, 2022 Report Posted March 13, 2022 to było by nieżle jak w przyztawce, rozbieraj i rób bo może nie zapóźno Quote
marcink90 Posted March 13, 2022 Author Report Posted March 13, 2022 No właśnie jak ruszam wyjściem na wał w przystawce to tam chrobocze i blokuję. Z mostem jest wszystko ok zdjąłem Wał całkowicie i normalnie się jeździ nic nawet nie zastuka Quote
ali Posted March 13, 2022 Report Posted March 13, 2022 no to spaść olej i od tyłu są 4 śruby i wszystko ci wyjdzie Jeśli łożyska na tym wałku to są dwa identyczne koszt koło stówy ,a jeśli zęby poszły to już nie ciekawie. pisz jak coś będzie wiadomo, no i opiłków musisz się pozbyć bo to poszło w olej Quote
marcink90 Posted March 13, 2022 Author Report Posted March 13, 2022 Kurde w zeszłym roku zmieniłem tam wchodzi około 45 litrów ehh dobra przeżyje, tak przystawkę widziałem te 4 sruby z tyłu czyli co to odkręcić i patrzeć co i jak?A jak to tylko łożyska to może olej w skrzyni zostać? Quote
Vademecum Posted March 13, 2022 Report Posted March 13, 2022 możesz olej odstać dobe i zlać z wierzchu a pare litrów z dna wywalić. musisz najpierw ocenić co sie staĺo ile opiłków poszło, bo zaraz cała skrzynia ci sie zrypie i hydraulika. Zobacz co sie stało bo jak same łożyska to może niema opiłków. Quote
marcink90 Posted March 18, 2022 Author Report Posted March 18, 2022 Niestety panowie poszło łożysko to przy skrzyni uszkodziło jeden tryb od przedniego napędu, odkręciliśmy te 4 sruby co są przy przystawce wyszedł wałek i te 2 łożyska są ok. Trzeba go rozpoławiać, nie mam już sił dobija mnie to Quote
Vademecum Posted March 18, 2022 Report Posted March 18, 2022 to bida, gruba robota cie czeka i koszty, Niestety z ursusa tylko nazwa została.te dwa dobre łożyska też zastąp nowymi. tylko nie tanimi a z wyższej pułki. Quote
ali Posted March 19, 2022 Report Posted March 19, 2022 Rozbierz i daj znac mam taką przystawkę w domu ale już nie kpl. Quote
marcink90 Posted March 26, 2022 Author Report Posted March 26, 2022 Ciągnik już rozebrany, dodam że sporo opiłków było w oleju, ciężko znaleźć części do tego modelu.Moje pytanie dlaczego mogło się tak zrobić? Że to łożysko się rozleciało? Taka myśl mnie nasuwa się bo teraz do prac zdejmuje tura i mam nowy pług 700kg dość masywny a nie zakładałem obciążników na przód i czasami trochę podrywało przód jak orałem i podrywałem pług w ziemi przez co przednie koła się unosily i opadały, myślicie ze to przez to mogło się zrobić? Quote
Vademecum Posted March 26, 2022 Report Posted March 26, 2022 takie coś może powodować przeciążenia, ciągnik jedzie , podnosi przód który opada z impetem i powoduje przeciążenie. Uważam że normalna konstrukcja powinna to wytrzymać, ale te ursusy ostatnie to zlepek i stąd będą problemy. Dlatego trzeba rozważnie użytkować te traktory, a nie ile da rady experymentować. Mogło sie sypnąć łożysko, ale również móģł wyłamać sie ząb np. przez wade odlewu lub luźne łożysko Quote
marcink90 Posted March 27, 2022 Author Report Posted March 27, 2022 Znaczy on nie jest taki zły, jako główny na 25ha z turem 2009r 3500mth na liczniku jak narazie to tak gorsza usterka Quote
Recommended Posts