Jump to content

Recommended Posts

Posted

2,5 hektara to tyle co nic, dla bydła to możesz trzymac po staremu 2 krowy i sprzedawać mleko na targu. Dla świń aktualnie wogóle nie potrzebujesz mieć ziemi bo pasze zamawiasz z mieszalni. Nawet króliki żywi się teraz paszą. Tak jak Ci muzyk powiedział - to jest jedyna słuszna droga chyba że chesz hobbystycznie, to uprawiać mozesz. Najmujesz kogoś kto CI to obrobi, siejsz pszenice lub kukurydze. po żniwach sprzedajesz na skup i zostanie Ci może 1000zł zhektara.

Napewno nie warto łaczyć tego z jakąś hodowlą.

Posted
Mateuszu z tego nie wyżyjesz. Wiem co mówię bo sam mam 1,5ha. Chowam krowę kozę kury i króliki na własny użytek. Ze sprzedaży mleka sąsiadom wychodzi jakieś 400zł miesięcznie plus jeszcze ze sprzedaży jałówki czy królików parę złotych wpadnie. I dlaczego piszesz Jelonku że ma najmować maszyny. Ja mam ciągnik i wszystkie potrzebne maszyny, a najmuje tylko kombajn. Nie mówię że tylko z tego wyżyje, ale wszystkie pasze mam naturalne i wiem co jem. Także wielcy gospodarze nas małych nie rozszumią. Ja np nie wyobrażam sobie żeby nic w ogródku się nie pasło.
Posted
Witam.Z tego co piszesz b. małorolny to zrozumiałem że jesteś hobbystą mieszkający na wsi a nie rolnikem,nie wiem co masz na myśli że cię rolnicy nie rozumią- pod jakim względem?.
Posted
Strasznie nie lubię określenia hobbysta. Hobbysta dla mnie jest taki co ma 10a ogródka, psa i kota. U nas największy rolnik ma 6ha. A rolnikiem ja jeszcze nie jestem, ale już niedługo będę. Rodzice płacą krus więc są rolnikami. To jest jakby dodatkowa praca. Mam zamiar jak skończę szkołę za 2 lata dokupić do 5ha i zająć się rolnictwem na dobre. A tego nie rozumie jak taki co ma 100 czy więcej hektarów pisze że najlepiej sprzedaj albo w dzierżawę oddaj. Nie potrafią tego zrozumieć że ten mały jest do ziemi może bardziej przywiązany niż ten wielki.