el_poldito Posted March 29, 2022 Report Posted March 29, 2022 Witam gospodarzyMam wujka w podeszłym wieku (70 lat) gospodarującego na 16ha który zbytnio nie ma co zrobić z majątkiem gdyż dzieci brak. Z całej rodziny jestem tak naprawdę jedyną osobą która o rolnictwie ma jakiekolwiek pojęcie i chęci do dalszego prowadzenia gospodarstwa. Gospodarstwo niestety dość zapuszczone (wujek rozwijał ja głównie w latach 70 i 80). Około 4ha dobrej ziemi reszta niestety piachy jedynie na owies i żyto. Obora na 12 stanowisk choć na upartego możnaby 18 krów chować. Maszyny to C-330 i C-360 Perkins, prasa kostka ogólnie przeciętne gospodarstwo z lat 80/90. Ponadto inny wujek z tej samej wsi zarzeka się że odda mi swoje 20 parę hekatrów - podobnie "byle do obcego nie poszło"Jest sens brać się za gospodarzenie na takim areale w dzisiejszych czasach? Chęci mam ogromne niestety fachowej wiedzy brak (jedynie pomagałem przy żniwach w wakacje).Wujek już wiele razy mnie namawiał bo jak mówi do grobu nie weźmie a obcemu szkoda oddawać. Czekam na opinie szanownego grona i życzę miłego dnia/wieczoru Quote
Robert ;-) Posted March 30, 2022 Report Posted March 30, 2022 Ja bym wziął,coś mi się wydaje że przyjdzie taki czas ze w końcu praca rolnika będzie godnie opłacona i opłacalna,zawsze to majątek warty dużo złotówek. Quote
el_poldito Posted March 30, 2022 Author Report Posted March 30, 2022 Chodzi mi o to czy z tego areału da się radę utrzymać w dzisiejszych czasach. Wiadomo każde gospodarstwo jest inne ale myślicie że z tych 40ha normalne godne życie jest możliwe? Quote
Vademecum Posted March 30, 2022 Report Posted March 30, 2022 tyle będziesz godnie żyć ile będziesz pracować. 3 - 4 msc. w roku pracy w prod roślinnej, a reszte czasu cza gdzie indziej pracować. Chodowla na razie leźy. Quote
el_poldito Posted March 30, 2022 Author Report Posted March 30, 2022 Czyli nie ma sensu inwestować i skupiać się na produkcji mlecznej? Quote
Robert ;-) Posted March 30, 2022 Report Posted March 30, 2022 Z mleiem inna sprawa wypłata co miesiąc Quote
Vademecum Posted March 30, 2022 Report Posted March 30, 2022 kolego, mleko ok i tak jak kolega pisze wypłata co miesiąc. ale ike tych krów utrzymasz ? zorientuj sie jakie są wymogi dla mleka bo możesz już tu polec. Robota 365 dni w roku, a raczej nikogo nieznajdziesz do pracy. Dziś fachowiec w okolicach krakowa żąda około 60 zł za godzine, może lepiej odrobić pole i pracować w usługach. Quote
el_poldito Posted March 30, 2022 Author Report Posted March 30, 2022 O tym że przy zwierzętach robota jest świątek piątek niedziela to każdy przecież wie. Wolałbym pracować tylko na gospodarstwie. Myślałem o hodowli około 20 krów mlecznych, oczywiście także obrabiając pole pod kątem hodowli (nadwyżkę zbiorów oczywiście przeznaczałbym na handel). Quote
Vademecum Posted March 30, 2022 Report Posted March 30, 2022 przy dwudziestu krowach, jakieś cielęta, ziemia bez szału to i o nadwyżken ie byłoby łatwo, chciałbyś 20 krów a sprzętu praktycznie nie masz bo te ciągniki i brony na 40 ha to niezłe wyzwanie, a jednak paszy trzeba sporo, Zobacz jak pisaĺem jakie wymogi trzeba speĺnić na produkcje mleka.Żeby coś takiego rozkręcić cza nie jedno 100 000 zł. Budynku niemasz na 20 sztuk. Quote
el_poldito Posted March 30, 2022 Author Report Posted March 30, 2022 Jakby dobrze pogadać to dałbym radę wykorzystać oborę u drugiego wujasa na tej samej wsi wtedy miejsce i na 30 byłoby spokojnie (choć pozostaje kwestia jak pisałeś utzymania no i trochę latania by było). Wiadomo że na chwilę obecną to takie wróżenie z fusów ale myślisz że warto w ogóle brać się za tą robotę? Jeśli nie ja to wszytsko pojdzie do obcego a szkoda w obbce ręce puszczać majątek dziedziczony z dziada pradziada... Quote
Vademecum Posted March 31, 2022 Report Posted March 31, 2022 uprawa tak, hodowla nie. Dodać trzeba , że musiałbyś mieć płyte gnojową i zbiornik na gnojówke wg. norm unijnych.15 lat temu płyta gnojowa wychodziła w granicach 100 tysi (średnia) dziś to przynajmniej 4 x tyle. Quote
Robert ;-) Posted March 31, 2022 Report Posted March 31, 2022 Ja bym najpierw rok dwa uprawiał ziemie a potem brał sie za zakup krów bo wziąć kredyt i narobić sobie kłopotów to nie ma sensu a że ziemi szoda oddać w obce ręce to prawda mam to samo zdanie co ty, próbuj tylko po woli i bez kredytów Quote
Vademecum Posted March 31, 2022 Report Posted March 31, 2022 żeby kredyt dostać to cza już coś robić, zresztą tu kredyt musiał by być sześcio cyfrowy , i nie zarobiłby na odsetki. Quote
el_poldito Posted April 1, 2022 Author Report Posted April 1, 2022 Panowie podstawy są także ten kredyt na start chyba nie jest konieczny? Cała infrastuktura do hodowli mlecznych jest (jeszcze rok temu były normalnie hodowane) a z początku można przecie robić sprzetem tym co jest Quote
Robert ;-) Posted April 1, 2022 Report Posted April 1, 2022 No to jak masz czym i gdzie trzymać to bierz i rób ,na mleku jak na razie mają kase ,tylko aby bez kredytu wiem powtarzam się ale to najwazniejsze aby nie mieć długów na początku. Quote
tomcio112 Posted April 20, 2022 Report Posted April 20, 2022 Czy posiadasz jakieś fundusze na start? WIadomo do krów to i dojarke trzeba zakupić, system pojenia itd.. chodzi o takie podstawowe rzeczy nie o roboty sprzątające... Quote
Recommended Posts