Skocz do zawartości

Zdjęcie

Budowa tunelu

tunel folia konstrukcja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 torq1906

torq1906

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 11 kwiecień 2022 - 15:19

Witam,

Zastanawiam się nad postawieniem tunelu a może nawet kilku o wymiarach około  7x30x3.20m wyceny jakie dostałem z kilku firm zwalają z nóg więc rozważam żeby spróbować zrobić to własnymi siłami i tutaj mam kilka pytań:

1.Jaka będzie optymalna średnica rurek na przęsła? W jednej z ofert był zbudowany z rurek 42.4 x 2.9mm  przy rozstawie 1.5m i zastanawiam się czy nie można by zastosować mniejszych rurek np. 1'' albo nawet 3/4'', a może większą średnica a mniejsza grubość?

2. Czy rozstaw musi to być 1.5m czy może być powiedzmy 2 czy 2.5m?

3. Czy warto wydać więcej na rurki ocynkowane? Czy może kupić zwykłe czarne rury i zabezpieczyć w jakiś sposób te najbardziej narażone części, które są w ziemi. 

Z góry dziękuję za pomoc :) 

Pozdrawiam 

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 11 kwiecień 2022 - 15:48

kolego, z takim podejściem to bez o obrazy, ale skorzystaj z tej firmy bo sam nic nie zdzialasz.
Kilogram stali już 14 zł. rok temu ok. 3.5 zł. Chcesz giąć ? masz czym ? jakie połàczenia, a i do czego ten tunel ? Ja to bym robił z fi 50 mm ścianka 3.5 mm co 2 metry, ale czym giąć ? betonować słupki i stawiać przęsła ? .
Weż też pod uwage, że w dzisiejszych czasach bez projektu i konstruktora to cie urzędnicy zwiną z mega grzywną.
  • 0

#3 torq1906

torq1906

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 11 kwiecień 2022 - 17:05

kolego, z takim podejściem to bez o obrazy, ale skorzystaj z tej firmy bo sam nic nie zdzialasz.
Kilogram stali już 14 zł. rok temu ok. 3.5 zł. Chcesz giąć ? masz czym ? jakie połàczenia, a i do czego ten tunel ? Ja to bym robił z fi 50 mm ścianka 3.5 mm co 2 metry, ale czym giąć ? betonować słupki i stawiać przęsła ? .
Weż też pod uwage, że w dzisiejszych czasach bez projektu i konstruktora to cie urzędnicy zwiną z mega grzywną.

Nie planuję nic betonować.

Zwiną mnie za sezonową konstrukcję nie związaną trwale z gruntem, a na jakiej podstawie?

Z gięciem i spawaniem nie będę miał problemów.

Tunel na rabarbar, bez grzania, bez trwałych instalacji, jedynie nawadnianie kropelkowe, które dzisiaj jest jutro go nie ma. 

Połączenia, gdzie tylko będzie można to skręcane, żeby była możliwość jak najłatwiejszego rozebrania i przeniesienia w inne miejsce.

Tak wiem, że stal poszła bardzo do góry, (nie aż tyle co napisałeś).

Co jest złego w moim podejściu? 

• 0

#4 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 11 kwiecień 2022 - 17:25

powyżej 20 m kwadratowych masz dział specjalny, dodatkowy podatek od metra i dodatkowy krus.
Popytaj w gminie zanim coś zrobisz. Nie wiem po co ci 3.30 jak na rabarbar, wystarczy 1.8 m możesz jechać na 1" zdecydowanie ocynk bo po 2 latach będziesz miał gruz z tego. Dzisiejsza stal jest pozyskiwana indukcyjnie ze zĺomu a więc sama od siebie sie lasuje. 2.0 mm już problem z pospawaniem, a dociąć rure musisz do 1 mm jak chcesz mieć dobrą spoine
  • 0

#5 torq1906

torq1906

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 11 kwiecień 2022 - 17:50

Co do wysokości to też się zastanawiam, ale po pierwsze chcę żeby było chociaż trochę komfortu w pracy, a po drugie przy wysokości 1.8 w kalenicy tracę co najmniej pół metra z każdej strony bo rabarbar jednak potrzebuje przynajmniej te 80cm wysokości do swobodnego wzrostu tak, żeby nie zaparzył się od dotykania folii.

A co do tych działów specjalnych to z tego co czytałem, to tam wchodzą tunele ogrzewane (chyba, że coś pominąłem w szukaniu) , a mój w założeniu taki nie będzie.

Jeżeli chodzi o grubości to w zasadzie chodzi mi o wytrzymałość takiej rury w tego typu konstrukcji, o spaw się nie boję bo mam dostęp do TIGa, dla którego 2mm to kawał materiału  :D

• 0

#6 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 11 kwiecień 2022 - 20:14

Najlepiej dopytać żeby nie popaść w kary, przpisy ciągle sie zmieniają . Przenośne nie ogrzewane też sie płaciło tylko mniej niż ogrzewane tunele a najwięcej za szklarnie. Też nie pamiętam czy wysokość tunelu nie wpływa na podatek. ale to najlepiej dopytać na bierząco. Wiem , że tunele robiło sie pod konkretny wymiar folji, wiadomo rolka ma 33x12 metrów, Folie można łączyć żelazkiem (spawanie folji) Ja jeszcze mam takie żelazko z 40 lat ma. zniżając wysokość możesz zastosować cieńszą rure. W Nowej Hucie standardem było 6 m szer. wys 2.2
  • 0

#7 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 11 kwiecień 2022 - 20:19

tig, to nie wszystko, ocynku nie pospawasz,a na siłe to sie strujesz ZnO ( tlenek cynku) Jak rure przyłoższ od czoła do rury to masz całe 2 punkty styku a to zamało na dobre połączenie spawane, musiał byś mieć rury obrobione na np. frezarce żeby uzyskać styk na całym obwodzie, no i na długości dokładność do 1 mm przynajmniej to bardzo kosztowne przygotowanie materiału.
  • 0

#8 tomcio112

tomcio112

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów

Napisano 20 kwiecień 2022 - 14:02

Za fachowca do spawania też musisz położyć trochę kasy, jak sobie przeliczysz porównaj z gotowymi ofertami.. 

• 0

#9 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 29 czerwiec 2022 - 14:19

Jak kupisz swoj materiał wiesz ze przynajmniej solidny, a gotowe to sa cienkie scianki i licha konstrukcja, wiec z drugiej strony lepiej zrobic porządniej

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tunel, folia, konstrukcja

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych