mateuszpies Posted February 26, 2012 Report Posted February 26, 2012 ile byków utrzymam na 2.5h łąki i 0.25a buraków i 0.25 ziemniaków i z 2h ornych Quote
Kronel Posted February 26, 2012 Report Posted February 26, 2012 Acha czyli poza tymi 2,5 h to są łaki to masz jeszcze ornej troche. Ale to ciągle mało na hodowlę bydła chybaże masz w zapleczu łatwe dokupienie ziemi. Wszystko zalezy od klasy ziemi ale maksymalnie c tego pociągniesz 3-4 byki. Ale urobisz się przy tym po pas i może sie okazać że nie jest to robota warta zawracania sobie głowy. Moim zdaniem nie warto wchodzić w hodowle jak nie masz odpowiedniego zaplecza w grunach. Minimum 40-50hektarów. Quote
bardzomalorolny Posted March 1, 2012 Report Posted March 1, 2012 Ale może też traktować jako dodatkowe źródło i jakieś zabezpieczenie finansowe. Nie wiem jak to jest w innych rejonach, ale na południu ludzie pracują etatowo i chowają po 1 czy 2 krowy. U mnie też tak jest. Zawsze jest jakieś zabezpieczenie. Nie mówię o gigantycznych zyskach, ale jak ktoś lubi robić w polu to nie widzę przeszkód. Quote
lukasz26 Posted March 2, 2012 Report Posted March 2, 2012 ja mam 32ha ornego i 2ha łaki mialem 20byków kupilem 100t wyslotek mokrych i dostałem 100t odpadów po kukurydzy slodkiej tylko musiałem ja sobie przywiesc w sumie 20bykow wychowalem na 2ha łaki i 2ha mieszanki ktora zostala przeznaczona na pasze Quote
jarek Posted March 2, 2012 Report Posted March 2, 2012 Mateuszu nie pisz ile utrzymasz tylko wez sie za zakup tych bykow bo chyba nic niemasz. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted March 9, 2012 Report Posted March 9, 2012 na 2,5 ha łąki powinieneś dać radę utrzymać kilka byków z tym że napisz ile masz arów ornego bo bez tego ani rusz. Ile dokładnie byków tego nie da się jednoznacznie powiedzieć. A czemu akurat uparłeś sie na nie? Quote
Recommended Posts