Jump to content

Recommended Posts

Posted
Acha czyli poza tymi 2,5 h to są łaki to masz jeszcze ornej troche. Ale to ciągle mało na hodowlę bydła chybaże masz w zapleczu łatwe dokupienie ziemi. Wszystko zalezy od klasy ziemi ale maksymalnie c tego pociągniesz 3-4 byki. Ale urobisz się przy tym po pas i może sie okazać że nie jest to robota warta zawracania sobie głowy. Moim zdaniem nie warto wchodzić w hodowle jak nie masz odpowiedniego zaplecza w grunach. Minimum 40-50hektarów.
Posted
Ale może też traktować jako dodatkowe źródło i jakieś zabezpieczenie finansowe. Nie wiem jak to jest w innych rejonach, ale na południu ludzie pracują etatowo i chowają po 1 czy 2 krowy. U mnie też tak jest. Zawsze jest jakieś zabezpieczenie. Nie mówię o gigantycznych zyskach, ale jak ktoś lubi robić w polu to nie widzę przeszkód.
Posted
ja mam 32ha ornego i 2ha łaki mialem 20byków kupilem 100t wyslotek mokrych i dostałem 100t odpadów po kukurydzy slodkiej tylko musiałem ja sobie przywiesc w sumie 20bykow wychowalem na 2ha łaki i 2ha mieszanki ktora zostala przeznaczona na pasze