Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kolego mało ziemi jeśli masz mieć całą paszę ze swojego gospodarstwa. Chcesz 10 byków, do jakiej wagi chciałbyś hodować??

I rozumiem że cielęta kupowane z innych gospodarstw, tak??

Posted

Napiszę Ci tak. Jeżeli masz potrzebne do tego rodzaju gospodarowania maszyny. Wiesz że chcesz to robić, nie boisz się takiej roboty to próbuj. Ale potrzebna Ci jeszcze ziemia- Jakieś łąki w dzierżawie. Żeby mieć gdzie paszy nazbierać. Ja mam wszystko swoje(pasza). Mam 3 krowy, 2 byki po 500kg, 4 jałówki po 450kg, 6 byków po 280kg, 5 jałówek po 250kg i na razie 5 cieląt największe może ma 100kg, będzie więcej.

Wcześniej było o 4 sztuki durze więcej(sprzedane pod koniec stycznia). Potrzeba mi na to 100-120 bel sianokiszonki, 16-20 przyczep samozbierających siana, około 10-12t mieszanki zbożowej, 5t ziemniaków. To mam ze swoich 15ha i mam taki plus że koło mnie jest 25ha traw z wsiewką motylkowych które właściciel(miastowy) pozwala wykaszać tym którzy chcą.

Bydło najczęściej to mieszańce, czasem trafi się taki co tak marnie rośnie że szok. Pchasz mu co najlepsze a to dalej nakie mizerne stoi, chociaż wszystko szczepione. Myśle o przechodzeniu na mięśniaki.

A więc więcej ziemi Ci potrzeba jeśli chcesz mieć paszę ze swojego.

A i na wypas musisz mieć miejsce.

Posted

Jeżeli będziesz jeszcze kupował np. siano lub sianokiszonkę to na 5 sztuk jeszcze może nie będzie za ciasno, bo pamiętaj, jeżeli to już ma być ciągłość produkcji to licz że będzie taki moment w którym będziesz miał 5sztuk po 500kg, 5 np. po około 250-300kg i 5 cieląt.

Ze swojego dla tylu nie nastarczysz paszy.