Skocz do zawartości

Zdjęcie

Choroba drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 CzukaKabra

CzukaKabra

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 01 maj 2022 - 19:41

Witam. Mam mały problem związany z choroba mojego drobiu. Sprawa wygląda tak. Pewien czas temu zamknolem wszystkie koguty do celów spożywczych w zagrodzie aby czekały na "swoją kolej" ale dwa dni temu zauważyłem że jeden z kogutów stoi w koncie wybiegu z sinym grzebieniem i widać było że jest z nim coś nie tak. Po upływie może 5 godzin od momentu w którym to zauważyłem kogut już zdechł. Dzisiaj również zauważyłem że kolejny kogut ma takie same objawy czyli siny grzebień nastroszone pióra i śluz lejący się z dzioba. Kogut ten również po kilkunastu godzinach padł. Moje pytanie brzmi tak. Co może tu być nie tak i jak mam zapobiedz kolejnym zachorowaniom. Kury mają wybieg na zewnątrz i miejsce do spania w kurniku. Mają również jedzenie i wodę. Jeszcze nigdy czegoś takiego nie widziałem.
  • 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 01 maj 2022 - 23:10

od tego masz weterynarza, dzikie ptactwo może być nosicielem np. mykoplazmozy i masz problem z murami na wybiegu.Czasem dobrze stado zlikwidować. .
  • 0

#3 tomcio112

tomcio112

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów

Napisano 15 lipiec 2022 - 08:02

Pierwszy raz o takim czymś słysze, faktycznie najlepiej zadzwonić do weterynarza. Może być mięso zakażone, nie wiadomo co to znowu za badziewie..

• 0

#4 Jan457

Jan457

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 29 styczeń 2023 - 11:43

Coraz częściej pojawiają się jakieś choroby drobiu. W moim regionie jest ptasia grypa, dlatego też nie dziwi mnie, że coś dzieje się z Twoim drobiem.

• 0

#5 tomcio112

tomcio112

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów

Napisano 30 styczeń 2023 - 11:14

Tak teraz ptasia grypa znów wraca, Jan457 a w jakim regionie teraz panuje?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych