CzukaKabra Posted May 1, 2022 Report Posted May 1, 2022 Witam. Mam mały problem związany z choroba mojego drobiu. Sprawa wygląda tak. Pewien czas temu zamknolem wszystkie koguty do celów spożywczych w zagrodzie aby czekały na "swoją kolej" ale dwa dni temu zauważyłem że jeden z kogutów stoi w koncie wybiegu z sinym grzebieniem i widać było że jest z nim coś nie tak. Po upływie może 5 godzin od momentu w którym to zauważyłem kogut już zdechł. Dzisiaj również zauważyłem że kolejny kogut ma takie same objawy czyli siny grzebień nastroszone pióra i śluz lejący się z dzioba. Kogut ten również po kilkunastu godzinach padł. Moje pytanie brzmi tak. Co może tu być nie tak i jak mam zapobiedz kolejnym zachorowaniom. Kury mają wybieg na zewnątrz i miejsce do spania w kurniku. Mają również jedzenie i wodę. Jeszcze nigdy czegoś takiego nie widziałem. Quote
Vademecum Posted May 1, 2022 Report Posted May 1, 2022 od tego masz weterynarza, dzikie ptactwo może być nosicielem np. mykoplazmozy i masz problem z murami na wybiegu.Czasem dobrze stado zlikwidować. . Quote
tomcio112 Posted July 15, 2022 Report Posted July 15, 2022 Pierwszy raz o takim czymś słysze, faktycznie najlepiej zadzwonić do weterynarza. Może być mięso zakażone, nie wiadomo co to znowu za badziewie.. Quote
Jan457 Posted January 29, 2023 Report Posted January 29, 2023 Coraz częściej pojawiają się jakieś choroby drobiu. W moim regionie jest ptasia grypa, dlatego też nie dziwi mnie, że coś dzieje się z Twoim drobiem. Quote
tomcio112 Posted January 30, 2023 Report Posted January 30, 2023 Tak teraz ptasia grypa znów wraca, Jan457 a w jakim regionie teraz panuje? Quote
Recommended Posts