Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć

Zastanawiam się czy ma sens zakup i używanie Przepięciówki przy spawaniu w ciągnikach które w sumie nie mają elektronki mowa o C-360 i 6824. Wiecie niby spawanie szkodzi na akumulator i alternator też dlatego ja zawsze odłączam minus z aku. Wyrzuciłem heble z ciągników nie chce ich używać bo wg mnie więcej połączeń to strata prądu i cięższy rozruch zimą. Nie ukrywam odpinanie klemy w 60tce jest bardziej uciążliwe dlatego myślę o przepieciowce koszt 60zł niby nie majątek co o tym sądzicie?

Posted

Cześć

Zastanawiam się czy ma sens zakup i używanie Przepięciówki przy spawaniu w ciągnikach które w sumie nie mają elektronki mowa o C-360 i 6824. Wiecie niby spawanie szkodzi na akumulator i alternator też dlatego ja zawsze odłączam minus z aku. Wyrzuciłem heble z ciągników nie chce ich używać bo wg mnie więcej połączeń to strata prądu i cięższy rozruch zimą. Nie ukrywam odpinanie klemy w 60tce jest bardziej uciążliwe dlatego myślę o przepieciowce koszt 60zł niby nie majątek co o tym sądzicie?

Nie wiem w czym przeszkadza wyłącznik prądu założony od ujemnej klemy do masy ciągnika,ja mam profesjonalny wyłącznik od autosana i wszystko jest ok.

Posted

ja powywalałem hebke z ciągników i kombajnu, bo mimo wszystko jest to dodatkowy styk który może dawać opór z biegiem lat. Jeśli zaczynają się problemy z rozruchem to zaczynają się poszukiwania , a jeśli hebel gorący to albo nowy albo zĺom. Pada na złom bo trudno po sam hebel jechać 40 km.

Jedyny hebel któty u mnie był do końca to w T 25 z 1978 roku. Ponad 30 lat nie wypaliło go.

Uważam wyłącznik masy za zbytek a jak cza coś spawnąć to wypinam kleme z akumulatora.

Wyłącznik masy nie przeszkadza do puki pracuje jak należy

• 1 month later...
Posted

To jest zabezpieczenie warystorowe. Prąd maksymalny przykładowo 250 A, napięcie 18 V. Czas przez który warystor wytrzyma maksymalny prąd to ok 20 µs. Jak to się ma do spawarki MMA? To urządzenie może zabezpieczyć MIG/MAG gdzie napięcie jest 3x niższe niż napięcie biegu jałowego MMA, i to w zasadzie tylko "tiki" generowane przez indukcję w instalacji. Jeżeli spawasz MIG/MAG to ma jakiś sens, jeżeli MMA to tylko przed indukcją zabezpieczy, ale nie przed prądem biegu jałowego. Ja zdejmuję obie klemy i je zwieram. Wtedy mam zabezpieczenie przed przepięciami i przed napięciem biegu jałowego spawarki. Gdybym stosował takie urządzenie wystarczyłoby odpięcie jednej klemy w przypadku MMA lub bez odpinania dla MIG/MAG lub TIG. Pozdrawiam!

• 3 weeks later...
Posted

ja powywalałem hebke z ciągników i kombajnu, bo mimo wszystko jest to dodatkowy styk który może dawać opór z biegiem lat. Jeśli zaczynają się problemy z rozruchem to zaczynają się poszukiwania , a jeśli hebel gorący to albo nowy albo zĺom. Pada na złom bo trudno po sam hebel jechać 40 km.

Jedyny hebel któty u mnie był do końca to w T 25 z 1978 roku. Ponad 30 lat nie wypaliło go.

Uważam wyłącznik masy za zbytek a jak cza coś spawnąć to wypinam kleme z akumulatora.

Posted

Jak Ci przypadkiem rozrusznik się sklei to zobaczymy jak będziesz tańczył koło klemy,w stresie to nawet klucz nie pasuje