henryk Posted July 4, 2022 Report Posted July 4, 2022 Witam ,czy u Was coś gdzieś wiadomo już,jaka cena na godzinę za kombajn np.5.20 szer., lub ile od hektara ? Quote
Vademecum Posted July 4, 2022 Report Posted July 4, 2022 nie wiem, ale tak na mniej więcej 4.2 m 420 zł, 5.2 m 520 zł. za godzinę Quote
Robert ;-) Posted July 5, 2022 Report Posted July 5, 2022 U nnie ci comają około 4m coś mówili że po 600za godzinę, za prase biorą po 300 ale myślę że za bizona bedzie 500 stówek Quote
Vademecum Posted July 5, 2022 Report Posted July 5, 2022 a pszenica po 1200, znowu złupią rolnika na łatanie inflacji. gdzieś czytałem że pszenica 845 dolarów za tone, a u nas 300 Quote
Robert ;-) Posted July 5, 2022 Report Posted July 5, 2022 Ja słyszałem że pod ukraińską gra granicą można kupić pszenice po 800 zł to jak polak ma zarobić,dziś słuchałem naszego ministra to co on p... li to nóż się w kieszeni otwiera, pewnie że nas wydoją a żniwa okazja do tego Quote
crazy333 Posted July 13, 2022 Report Posted July 13, 2022 Koledzy a powiedzcie w żniwa wszystko sprzedajecie (oprócz tego co zostawicie do siebie), czy macie silosy i potem zimą sprzedajecie drożej? Quote
Vademecum Posted July 13, 2022 Report Posted July 13, 2022 właśnie, nie każdy ma ten komfort by móc zostawić, wiadomo że cena będzie inna. handlaże po żniwach trzymają ceny w dół, dopiero jak brakuje muszą dać więcej. Ja miejsce mam , ale może lepiej będzie zbyć teraz i zarobić na spłacie kredytu, na odsetkach naliczanych. Też zboże zostawione wymaga kontroli bo znam takich co całe silosy wywalali ztenchlego albo z robalem.Będzie w magazynie to będzie analiza jak stracić najmniej Quote
tomcio112 Posted July 15, 2022 Report Posted July 15, 2022 U nas kombajn stówke drozszy niż w poprzednim sezonie Quote
Vademecum Posted July 15, 2022 Report Posted July 15, 2022 i tak bym to widział stówke , półtory. też zależy od kombajnu bo jeśli to jest nowy 6 m, to niema co porównywać 40 latka 3 metry. Quote
Robert ;-) Posted July 15, 2022 Report Posted July 15, 2022 U nas kombajn stówke drozszy niż w poprzednim sezonieTo teraz ile skoro stówę więcej jak rok temu za jaki kombajn i czy za godzine czy hektar bo to różnica Quote
henryk Posted July 19, 2022 Author Report Posted July 19, 2022 U nas 450/ha,hektar robi przez 40 minut.,kombajnu jeszcze nie widziałem(ponoć nowy Class) ale tak uzgodniłem i w sobotę ma kosić,natomiast z cięciem słomy 480/ha. Quote
DuzyGrzegorz Posted August 15, 2022 Report Posted August 15, 2022 U mnie wyskoczyli 650 zł za godzinę Bizona, a nawet 700 zł. Później trochę zeszli z ceny, nawet do 500 zł. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted August 15, 2022 Report Posted August 15, 2022 ja mam jechać zebrać 3.5 ha i nie powiem więcej niż 1500 zł Quote
tomcio112 Posted August 22, 2022 Report Posted August 22, 2022 U mnie wyskoczyli 650 zł za godzinę Bizona, a nawet 700 zł. Później trochę zeszli z ceny, nawet do 500 zł. Pozdrawiam!juz sie w głowach poprzewracało... Quote
DuzyGrzegorz Posted August 22, 2022 Report Posted August 22, 2022 Szkoła agrobiznesu, w telewizji agrobiznes to może się poprzewracać. Jak dorastałem nie istniało słowo agrobiznes. Całe otoczenie rolnictwa stara się przenieść konkurencję ze styku rolnictwo - otoczenie rolnictwa na konkurencję między rolnikami. Pierwszą oznaką zmiany będzie zastąpienie szkół agrobiznesu szkołami rolniczymi i agrobiznesu w TV jakimś programem rolniczym. To nie ludziom się poprzewracało ale tym co sterują rolnictwem. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted August 22, 2022 Report Posted August 22, 2022 Kolego DG, jak jest z importem pszenicy z Ukrainy ?W sąsiedniej wsi jest firma która podpisała umowe na import 40 wagonów po 40.ton pszenicy Ukraińskiej. Cena tu na miejscu ma oscylować na 1100 zł za tone. Z tego co wiem ma trafić na polski rynek paszowy.Jak to wygląda w świetle prawa Polski i Uni ? Quote
DuzyGrzegorz Posted August 23, 2022 Report Posted August 23, 2022 Import pszenicy jest śladowy, nawet z przemytem to nie jest znacząca ilość. Idą duże ilości kukurydzy i soi, ale nie odbiegają istotnie od poprzednich lat.Polityka celna to prawo UE i prawo polskie tu nie wchodzi. Kontyngenty bezcłowe zostały zdjęte wiosną więc ograniczeń nie ma.Na ceny wpływa o wiele istotniej WTO niż UE. Ale to inny temat. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted August 24, 2022 Report Posted August 24, 2022 Śladowe, pewnie teraz. Jest gość tak napalony, że chce nawet bocznice kolejową kupować.Pomijając finanse, to są jeszcze wymagania chodźby fitosanitarne, środki do produkcji które mogą być zakazane w UE. Quote
DuzyGrzegorz Posted August 24, 2022 Report Posted August 24, 2022 Przebitka jest. Znajomy rolnik z Ukrainy sprzedawał pszenicę po 2000 hrywien z tonę. Problem jest nie tyle z zakazanymi środkami co z tzw. "głodowym importem", a nawet z samym jego widmem jak w tej chwili. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted August 25, 2022 Report Posted August 25, 2022 a co z pooskimi rolnikami ? i Unijnymi. Cukier 8 zł widziałem w sklepie. Przed Wojną w Ukrainie 2 tony pszenicy pokrywały jej zapotrzebowania na nawóz sztuczny na hektar, teraz trzeba by 5 ton sprzedać na adekwatne zapotrzebowanie. Jednak wielu z nas nie osiągnie większej wydajności. Wstrzymywana jest proxukcja nawozów azotowych w PL .Zboże z Ukrainy jest teraz,a w przyszĺym roku pewnie nie będzie go wcale, tam też nie będzie nawozów.Ja pszenicy nie posieje w tym roku bo wizja cen saletry względem wartości plonu przeraża. Quote
DuzyGrzegorz Posted August 26, 2022 Report Posted August 26, 2022 Włosi zużywają 60,3 kg nawozów chemicznych i mineralnych na hektar. W Polsce ten wskaźnik wynosi 135,2 kg/ha. Plony zbóż we Włoszech wynoszą 5,17 t/ha, a w Polsce 4,20 t/ha (ten wskaźnik jest nieco zafałszowany na niekorzyść Włoch, gdyż tamtejsze rolnictwo cechuje większy udział ogrodnictwa, które wymaga wyższego nawożenia). Włoski rolnik na tonę zboża potrzebuje 11,66 kg nawozu w czystym składniku a polski 32,19 kg. Podobnie jest w przypadku pestycydów, maszyn i innych. Rolnikom zostanie z tego co sprzedadzą 56% jak we Włoszech, a nie tyle co w Polsce - 38%. Zwróć Kolego uwagę jak ceny nawozów uderzyły w rolników włoskich, a jak w polskich? Pozdrawiam! P.s.Posłużyłem się przykładem największego rolnictwa w UE czyli Włoskiego (jest większe od francuskiego pomimo prawie dwa i pół raza mniejszej powierzchni użytków rolnych). Z rolnictwem polskim łączy je identyczna powierzchnia gospodarstwa i podobna liczba zatrudnionych (rolnicy polscy, rumuńscy i włoscy to ponad połowa rolników w UE). Jaszcze raz pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted August 27, 2022 Report Posted August 27, 2022 Trzeba było dodać jaka tam ziemia może lepsza bardziej urodzajna niż u nas,a to może być przyczyną mniejszego zużycia nawozu u nas PiS sprawi ze i tu będziemy mniej zużywać albo wcale będzie eko Quote
DuzyGrzegorz Posted August 27, 2022 Report Posted August 27, 2022 Co to znaczy lepsza gleba, bardziej urodzajna? A jakie gleby ma Estonia? A może lepszy klimat? Plony takie jak w Polsce, a zużycie nawozów 46,5 kg na ha.W Polsce ok. 20% gospodarstw nie stosuje nawozu (dane z spisu rolnego).Musze Cię kolego zmartwić tym eko. KPS WPR nie przewiduje wzrostu dofinansowania na eko, choć założenie jest na poziomie do 7%, najniżej w całej UE.Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted August 27, 2022 Report Posted August 27, 2022 a te statystyki to muszą mocno być nietrafione, jak nie trafione porównanie polski do Włoch.Przejechałem Włochy wzdĺuż i w szeż i nijak nie podobne do polskiego.Zboża we Wĺoszech można zobaczyć u pidnuża Alp, tak od Mediolanu po Słowenie i kawałek wzdĺuż adriatyku. Pozostaĺy teren to góry i uprawa winorośli, Winogrona są wszędzie gdzie trudny teren, góry i koryta rzek, dosłownie wszędzie. Wochy winem stoją, a polska zbożem. Jak to równać do nawożenia ?Do polskich pól podobne są niemieckie, belgijskie, północna francja.Czytałem dziś artykóĺ w którym podane było zużycie czystego składnika Poska 82 kg/ha, niemcy 88, holandia 128, szwecja 76, węgry 106. Włochy, Francja Hiszpania Portugalia ok. 50 - 60 kg(podaje dane z pamięci, mogą być odchyły ) Holandia, Węgry przodują ale tam jest taki profil upraw. Niedaleko mnie na II klasie bonitacyjnej potrafią zbierać ponad 11 ton pszenicy z hektara.Bez nawozu sztucznego w wysokiej dawce byłoby to niemożliwe. kuku nawet 15 z ha Quote
Vademecum Posted August 27, 2022 Report Posted August 27, 2022 Kolejna sprawa to nasiona. Przez lata hodowla nasienna doprowadziła do produkcji odmian wydajnych, a przez to wrażliwych na horoby, zachwaszczenie i słabe nawożenie. Pszenice niedonawożoną obserwuje u sąsiadów, poślad z ciemną "brudką" zagrzybioną. z 77 arów kilka taczek pośladu, skażonego mykotoksynami. Spożywcze zboże ma wymóg glutenu 24 %. Może należało zacząć od hodowli roślin o mniejszych wymaganiach nawozowych , a to zadanie na dekady.Ograniczenie nawożenia doprowadzi do podrożenia hodowli zwierząt, spadku jakości paszy, wątpliwej jakości produktów spożywczych Quote
Recommended Posts