bonzoq Posted July 5, 2022 Report Posted July 5, 2022 Witam kolegów, zacznę od tego, że dopiero zaczynam działalność rolniczą, wcześniej pracowałem w biurze. Nabyłem ziemię rolną na Suwalszczyźnie, jest to pastwisko. W ubiegłym roku poprzedni właściciel skosił trawę i zwinął je w bele dla krów. W bieżącym roku planowałem zrobić to samo. Jednak dostrzegam, że trawa jest gorszej jakości niż na polach obok, jest żółtawa i stąd wniosek, że ziemia jest pewnie wyjałowiona bo nie była nawożona. Chciałbym dać ziemi odpocząć zamiast nawozić z uwagi na koszty. Co zrobić: 1. nie kosić w ogóle2. kosić i zostawić trawę na ziemi I dodatkowe pytanie - czy stracę dotację na produkcję trawy jak jej nie "zbiorę" i nie sprzedam w belach? Quote
Vademecum Posted July 5, 2022 Report Posted July 5, 2022 chcesz poprawić stan ziemi za darmo?? Weź drugą prace a pieniądze przeznacz na orke, nawóz i np. motylkowate gróbonasienne, Quote
bonzoq Posted July 5, 2022 Author Report Posted July 5, 2022 Bardziej mi chodzi o to czy mam skosić trawę i ją zostawić na ziemi czy nie kosić i niech tak sobie odpoczywa przez rok. Quote
Robert ;-) Posted July 5, 2022 Report Posted July 5, 2022 Skoś i zostaw u mnie tak było z przyczyn nie zależnych ode mnie (pogoda a łąka bagno) na drugi rok trawa była lepsza Quote
czesiek888 Posted July 13, 2022 Report Posted July 13, 2022 ale jak zostawisz to chyba nie dostaniesz dotacji, dobrze mówię? Quote
DuzyGrzegorz Posted July 16, 2022 Report Posted July 16, 2022 W przyszłym roku będzie miał za rolnictwo węglowe, albo za dobrostan jeżeli będzie miał zwierzęta. Kolor raczej świadczy o niedoborze jakiegoś składnika lub blokowaniu przez inny. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts