Hades Posted August 8, 2022 Posted August 8, 2022 Witam, Od kilku lat zajmuje się uprawą kilku hektarów ziemi. Do tej pory zawsze siałem zboża jare. W tym roku chciałem posiać żyto ozime. Termin siewu żyta ozimego z tego co czytam w poradnikach to końcówka września/początek października. Chciałem posiać gorczycę na poplon, ale prawdę mówiąc zastanawiam się czy jest sens siać to teraz jak za niecałe 2 miesiące byłoby siane zboże docelowe? Zdąży to w ogóle jakoś sensownie urosnąć? Quote
Robert ;-) Posted August 8, 2022 Posted August 8, 2022 Nie za mało czasu a jak bedzie sucho to szkoda kasy ma nasiona Quote
marek258 Posted August 10, 2022 Posted August 10, 2022 Szkoda kasy, czasu i pracy, bo nie urośnie. Obornik albo gnojowice dawaj i florahumus na to, lepiej ci wyjdzie Quote
Vademecum Posted August 10, 2022 Posted August 10, 2022 wystarczy by urosła.gorczyca i zakryła.ziemie. Warunek, jak sucho nie siejesz, jak mokro.siejes, Quote
Hades Posted August 12, 2022 Author Posted August 12, 2022 Ok. Sucho jest także idąc za Waszą radą sobie odpuszczę.Obornik/gnojowica niestety nie mam możliwości, będę się musiał wspomagać nawozami sztucznymi. Quote
Recommended Posts