Kamilc-360 Posted August 14, 2022 Report Posted August 14, 2022 CześćMam ściernisko po owsie i dużo perzu w nim, pole 5ha chciałem zapytać czym to najlepiej uprawić pożniwnie? Myślałem o podorywce ale wiadomo dłużej się schodzi pewnie więcej paliwa i nie miesza tak resztek. Talerzówka jaką miałem to od C-360 taka 2m 500kg może i ona cięła tylko nie uprawiała a teraz mam możliwość przejechania taką 3m broną talerzową ciężar 1500kg i kilka osób mi podpowiedziało że będzie lepsza na perz bo ciężka robi głęboko i go zdusi. Co o tym sądzicie? Quote
Vademecum Posted August 14, 2022 Report Posted August 14, 2022 oj, bzdura. tą 3 metry 1500 kg. masz w układzie V czy X ? Jak chcesz na 100 % zniszczyć perz to nic nie rób, a nawet daj mu mocznika dolistnie jak odbije, w połowie października zastosuj glifosat 360 w dawce 8 l/ha i ponad 14 dni podziwiaj jak robi sie pustynia na polu. Dalej orka i siew jak cza. Warunek perz musi być okazały, nie pod sĺomą.Im pĺytsza uprawa pożniwna tym lepiej, a głęboka tylko pomorze perzowi. Quote
Kamilc-360 Posted August 14, 2022 Author Report Posted August 14, 2022 To jest agregat talerzowy układ ma prosty Quote
simson54 Posted August 14, 2022 Report Posted August 14, 2022 perz sie pryska nie podoruje ani talerzuje Quote
Vademecum Posted August 14, 2022 Report Posted August 14, 2022 kiedyś sie nie pryskało, nie było czym. ale po owsie ziemniaki na oborniku ribiły robote, motylkowate grubonasienne też utrudniają perzowi. Talerzówka i gryzarka to najgorsze opcje do zwalczania perzu. Podorywka tak, ale podorywka do 5 cm a nie 5 - 15 jak obserwuje u ludzi Quote
Vademecum Posted August 14, 2022 Report Posted August 14, 2022 Ja nie stosuje upraw pożniwnych, co 3 lata glifosat stosuje.Nieuważam tego za dobre rozwiązanie, ale nie mam opcji. Podorywka odpada, talerzówka 1500 kg w układzie X to porażka. Mam tak powykręcane pola że nie sposób tego zrobić dobrze.Rozwiązanie z glifosatem jest proste , szybkie i wygodne Quote
DuzyGrzegorz Posted August 14, 2022 Report Posted August 14, 2022 Talerzówka jest dobrym rozwiązaniem na perz ale musi pójść na krzyż. Podorywka też dobre rozwiązanie, ale zasada jest taka, że jej głębokość to 3 cm plus 1 cm za każdą tonę resztek pożniwnych, choć ja uważam że jest to zabieg zapobiegający pojawieniu się perzu. Jak podorzesz głębiej to podorywka będzie nieskuteczna na perz. Jeżeli chemicznie to może lepszym rozwiązaniem jest jakiś preparat na bazie chizalofopu-P-etylowego (chizalofop-P-etylowy). Nie słyszałem aby był wycofany, a cena kiedyś była zbliżona do klonów Reglone. Dawka chyba 75 g chizalofopu-P-etylowego na 1 ha (chyba dobrze pamiętam). W sklepie będą wiedzieć i wskażą nazwę preparatu bo teraz żadna nie przychodzi mi do głowy. Pozdrawiam! Quote
Kamilc-360 Posted August 15, 2022 Author Report Posted August 15, 2022 Ja będę podorywał zwykłym pługiem unia TUR 4 skibowy niestety nie mam podorywkowego, w sumie im plycej to lepiej bo będę leciał większym biegiem. Quote
Kamilc-360 Posted August 15, 2022 Author Report Posted August 15, 2022 Aha jeszcze pytanko odbiegające od tematu, kojarzycie te stare plugi podorywkowego UG? Widziałem taki długi 7 skibowy jakie to ma zapotrzebowanie mocy? Mój ciągnik 90km to będzie za duży czy może za słaby? W sensie "za duży" że więcej paliwa spali jak zrobi i z mniejszym go agregować? Quote
izydor6280 Posted August 15, 2022 Report Posted August 15, 2022 perz sie pryska nie podoruje ani talerzuje to jak według Ciebie w ekologii z nim walczą talerzówka na perz to też dobre rozwiązanie, tylko trzeba wiedzieć jak jej użyć Quote
Robert ;-) Posted August 15, 2022 Report Posted August 15, 2022 Te pługi 7 skibowe potrzebują jakieś 70km do 60tki mam 5 skibowe podorywkowe to se nic nic z nimi nie robi ale u nas piachy mało twardej ziemi Quote
Vademecum Posted August 15, 2022 Report Posted August 15, 2022 jak masz 90 koni to agregat na gęsiostopkach 2 - 2.5 mera. przynajmniej łatwiej wejdzie w ziemie Quote
DuzyGrzegorz Posted August 15, 2022 Report Posted August 15, 2022 Ja będę podorywał zwykłym pługiem unia TUR 4 skibowy niestety nie mam podorywkowego, w sumie im plycej to lepiej bo będę leciał większym biegiem.Chyba dużo musisz się jeszcze nauczyć o uprawie. Na początek proponuję przeczytać instrukcję obsługi pługa który posiadasz. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted August 15, 2022 Report Posted August 15, 2022 im szybciej tym gorzej wykonana praca. Zurzycie paliwem nie jest priorytetem. DuzyGrzegorz 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted August 17, 2022 Report Posted August 17, 2022 Każdy producent pługa podaje zakres prędkości i zakres głębokości. Zasada jest taka, że minimalną prędkość stosuje się do maksymalnej i minimalnej głębokości. Średnia głębokość orki podana przez producenta powinna być wykonywana z prędkością zbliżoną do maksymalnej podanej przez producenta. Masz Kolego Vademecum rację, że wykonanie podorywki z prędkością bliskiej maksymalnej lub co gorsza powyżej, zwłaszcza gdy jest wykonywana w celu niszczenia perzu mija się z celem. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts