Dobromil Posted August 17, 2022 Report Posted August 17, 2022 Panowie potrzebuję porady, otóż po świeżej orce nie mam czym dobrze wyrównać pola do siewu, ziemię mam lekkie przez co kolejny po przejeździe z rozsiewaczem czy szambownikiem są tak głębokie że agregat uprawowo siewny nie da rady ich zasunąć, stąd pomysł na włókę tylko czy taka włóka zaciągnie koleiny, czy na kamieniach których mam sporo podskoczy jak np brona Proszę o wszelkie sugestieKolejną opcją jest wał posiewny, ale to dużo więcej kosztuje Quote
DuzyGrzegorz Posted August 17, 2022 Report Posted August 17, 2022 Włóka służy do zupełnie czegoś innego więc nie będę dalej o niej pisał. Do orki siewnej zagregatuj pług z broną, najlepiej taką 1,5 lub 2 kg/ząb. Orkę siewną należy natychmiast zabronować. Jakbyś gdzieś wypatrzył jakiś stary wał Campbella do pługa albo konny i zagregatował z pługiem to byłby ideał. Wał Campbella to typowy wał przedsiewny. Typowe brony 1 kg/ząb nie radzą sobie z wyrównaniem. Ja do tego celu używam bron 2 kg/ząb i właściwie nie widać przejazdów nawet na świeżej orce. A może problem jest zupełnie bardziej banalny - za duże ciśnienie w oponach? Pozdrawiam! Quote
Dobromil Posted August 18, 2022 Author Report Posted August 18, 2022 Uprawiam różne rodzaje gleby ale najwięcej mam klasy 6 i to na takiej ziemi sprzęt się zapada , brona zagęściła by trochę ziemię ale i wyciągnie kamie na wierzch a tego nie chcę Quote
Vademecum Posted August 18, 2022 Report Posted August 18, 2022 do zagęszczania służą wały uprawne. Brona, a szczególnie ciężka psuje pole.( pomijam działanie przeciwko parowaniu wody) Agregat przedsiewny redlicowy z 3 rzędami wałków robi dobrą robote.Musisz zastanowić sie nad innym podejściem do tej ziemi. Quote
DuzyGrzegorz Posted August 18, 2022 Report Posted August 18, 2022 Jeżeli chodzi o niszczenie struktury gleby to wał (każdy) znacznie intensywnie niszczy niż brona. Jeżeli jest to VI klasa to raczej nie ma co niszczyć. Pozdrawiam! Quote
Dobromil Posted August 21, 2022 Author Report Posted August 21, 2022 To czym wyrównać taką glebę przed i po sianiu, uprawy na 6 klasie czasem są wysokości 20cm i heder musi sunąć po ziemi ażeby to zebrać i przy nierównym polu jest duże ryzyko złapania kamieni Quote
Dobromil Posted August 21, 2022 Author Report Posted August 21, 2022 Agregat trzy rzędowy z walkami zrobi robotę ale to zabiera sporo czasu, generuje koszty no i mocno wysusza DuzyGrzegorz 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted August 21, 2022 Report Posted August 21, 2022 Włóka służy do zamknięcia parowania gleby odleżałej. Pomyśl inaczej, nie naprawiać skutek, a jak usunąć przyczynę. 20 cm to głębokość orki. Może traktor za ciężki lub opony napompowane do transportu a nie prac polowych. Pozdrawiam! Quote
Dobromil Posted August 21, 2022 Author Report Posted August 21, 2022 Może i racja że trzeba inaczej spojrzeć na to, ciągnika wagi nie zmniejszę ale powietrza można upuścić z kół, ale przy niskim ciśnieniu opony też szybko się zużywająEch jakoś nie mogę znaleźć dobrego rozwiązania Quote
Dobromil Posted August 21, 2022 Author Report Posted August 21, 2022 Może i racja że trzeba inaczej spojrzeć na to, ciągnika wagi nie zmniejszę ale powietrza można upuścić z kół, ale przy niskim ciśnieniu opony też szybko się zużywająEch jakoś nie mogę znaleźć dobrego rozwiązania Quote
Recommended Posts