Dobromil Posted August 21, 2022 Report Posted August 21, 2022 Panowie noszę się z zamiarem kupna hederu do słonecznika, na najbliższy sezon to nowego już nie zdążę ale zastanawiam się nad takimi dziobami do zwykłego hederu i specjalnymi motowidłami , ale czy to się sprawdza bo chcę kosić usługowo więc musi być to dobrze zrobione Quote
DuzyGrzegorz Posted August 21, 2022 Report Posted August 21, 2022 Kiedyś o tym myślałem i wymyśliłem aby podnośniki założyć na każdy bagnet i na motowidłach zagęścić dwa lub trzy razy palce i lekko ich przechylić do tyłu. Problemem są spadające słoneczniki i czy to rozwiązanie by się sprawdziło nie wiem bo projekt nie został zrealizowany. Te dzioby wydają się dobrym rozwiązaniem choć drogim, Podnośniki też nie są tanie. Pozdrawiam! Quote
Dobromil Posted August 21, 2022 Author Report Posted August 21, 2022 Drogi to jest nowy heder , typowo do słonecznika szescio metrowej szerokość cena od 120 tyśGdyby te dzioby się sprawdziły to było by fajnie, do tego myślę że motowidła powinny być bez tych drutów i od rurki na której mocowane są druty do środka do osi trzeba by było zabudować np siatką Quote
DuzyGrzegorz Posted August 21, 2022 Report Posted August 21, 2022 Wydaje mi się że powinny być gęste aby zaczepić za koszyczek i wciągnąć na ślimak. Kosiłem tylko raz i to kawałek ok. 25 a. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted August 21, 2022 Report Posted August 21, 2022 Ja zbierałem słonecznik i nie problemem jest zcięcie tylko zabranie zciętego pod ślimak. Jeśli słonecznik ma 50 i więcej centymetrów to i ślimak go niewciągnie.Nagarniacz w MF-ie jest bardzo masywny, ale mimo wszystko ucierpiał. Słyszałem, że lepiej sprawdza się przystawka do kuku, ale nie próbowałem. Też kombajn do słonecznika ma inną młocarnie, zbożowa rozĺuskuje sporo, a wilgotność również uniemożliwia wysyp z kombajnu, urwałem przekładnie stożkową od wysypu. Siałem słonecznik żeby było ładnie Chedery używane od 100 000 Quote
DuzyGrzegorz Posted August 21, 2022 Report Posted August 21, 2022 Ślimak musiałem podnieść o ok. 4 cm bo się blokował. Bęben chyba powinien mieć blachy jak do kukurydzy bo na 1 biegu młocarni dużo było kawałków koszyczka, a na drugim uszkodzonych ziaren. Z rozładunkiem zbiornika był problem bo się zawieszał. Może wyposażenie od kukurydzy to rozwiązanie, ale mam praktycznie zerowe doświadczenie w koszeniu słonecznika. Pozdrawiam! Quote
czesiek888 Posted August 22, 2022 Report Posted August 22, 2022 Czy teraz są jakieś dotacje na słonecznik? Nie orientuje się , a widzę ze w mojej okolice jest wielkie BUM na słonecznik... co się stało? Quote
Vademecum Posted August 22, 2022 Report Posted August 22, 2022 5 zł kg, lepsza opcja od kuku. ale jak ktoś niema doświadczenia i sprzętu to polegnie Quote
DuzyGrzegorz Posted August 22, 2022 Report Posted August 22, 2022 Ruscy zajęli znaczną część upraw w Ukrainie, a u nich to wiadomo, że jakby zajęli Saharę to piasku by zabrakło. Pierwsza trójka producentów słonecznika:1 Ukraina 14,2 mln ton.2 Rosja 12,8 mln ton.3. Argentyna 3,5 mln ton.Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted August 22, 2022 Report Posted August 22, 2022 słonecznik to cięższy temat niż kuku. w naszej stfefie klimatycznej. Widziałem w hiszpani pola słonecznika w końcu października. Wiszące kółka słonecznika pół metra nad ziemią.U nas to już deszcze i wróble ... Quote
DuzyGrzegorz Posted August 22, 2022 Report Posted August 22, 2022 Nie widziałem prawidłowego zasianego słonecznika w Polsce w tym roku. Pozdrawiam! Quote
Dobromil Posted August 23, 2022 Author Report Posted August 23, 2022 Uprawa słonecznika w Polsce jest początkująca więc zanim będzie ok to trzeba czasu, Chcę robić usługę zbioru słonecznika i szukam wszelakich informacji a z tym ciężko Quote
Vademecum Posted August 23, 2022 Report Posted August 23, 2022 Problem w tym, że u nas będzie zawsze mokry. Zamordujesz kombajn. Jak ci przyjdzie włazić do zbiornika by go wysypać to będziesz miał dość tematu.Temat początkujący i obawiam sie że taki zostanie Quote
crazy333 Posted November 14, 2022 Report Posted November 14, 2022 DuzyGregorz co to znaczy prawidłowo zasiany slonecznik? Quote
Recommended Posts