Jump to content

Recommended Posts

Posted
Panowie noszę się z zamiarem kupna hederu do słonecznika, na najbliższy sezon to nowego już nie zdążę ale zastanawiam się nad takimi dziobami do zwykłego hederu i specjalnymi motowidłami , ale czy to się sprawdza bo chcę kosić usługowo więc musi być to dobrze zrobione
Posted

Kiedyś o tym myślałem i wymyśliłem aby podnośniki założyć na każdy bagnet i na motowidłach zagęścić dwa lub trzy razy palce i lekko ich przechylić do tyłu. Problemem są spadające słoneczniki i czy to rozwiązanie by się sprawdziło nie wiem bo projekt nie został zrealizowany. Te dzioby wydają się dobrym rozwiązaniem choć drogim, Podnośniki też nie są tanie. Pozdrawiam!

Posted

Drogi to jest nowy heder , typowo do słonecznika szescio metrowej szerokość cena od 120 tyś

Gdyby te dzioby się sprawdziły to było by fajnie, do tego myślę że motowidła powinny być bez tych drutów i od rurki na której mocowane są druty do środka do osi trzeba by było zabudować np siatką

Posted

Ja zbierałem słonecznik i nie problemem jest zcięcie tylko zabranie zciętego pod ślimak. Jeśli słonecznik ma 50 i więcej centymetrów to i ślimak go niewciągnie.

Nagarniacz w MF-ie jest bardzo masywny, ale mimo wszystko ucierpiał.

Słyszałem, że lepiej sprawdza się przystawka do kuku, ale nie próbowałem.

Też kombajn do słonecznika ma inną młocarnie, zbożowa rozĺuskuje sporo, a wilgotność również uniemożliwia wysyp z kombajnu, urwałem przekładnie stożkową od wysypu.

Siałem słonecznik żeby było ładnie :)

Chedery używane od 100 000

Posted

Ślimak musiałem podnieść o ok. 4 cm bo się blokował. Bęben chyba powinien mieć blachy jak do kukurydzy bo na 1 biegu młocarni dużo było kawałków koszyczka, a na drugim uszkodzonych ziaren. Z rozładunkiem zbiornika był problem bo się zawieszał. Może wyposażenie od kukurydzy to rozwiązanie, ale mam praktycznie zerowe doświadczenie w koszeniu słonecznika. Pozdrawiam!

Posted

Ruscy zajęli znaczną część upraw w Ukrainie, a u nich to wiadomo, że jakby zajęli Saharę to piasku by zabrakło. Pierwsza trójka producentów słonecznika:

1 Ukraina  14,2 mln ton.
2 Rosja 12,8 mln ton.
3. Argentyna 3,5 mln ton.

Pozdrawiam!

Posted

słonecznik to cięższy temat niż kuku. w naszej stfefie klimatycznej. Widziałem w hiszpani pola słonecznika w końcu października. Wiszące kółka słonecznika pół metra nad ziemią.

U nas to już deszcze i wróble ...

Posted

Problem w tym, że u nas będzie zawsze mokry. Zamordujesz kombajn. Jak ci przyjdzie włazić do zbiornika by go wysypać to będziesz miał dość tematu.

Temat początkujący i obawiam sie że taki zostanie

• 2 months later...