JoTeS Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 Ciągnik taki pracowałby na kilku hektarach, koszenie łąki, po kilka arów ziemniaków, kukurydzy, uprawa warzyw itp. Mam takie pytanie, czy byłaby możliwość otrzymania dopłat do paliwa, zważywszy na to, że jednostka napędowa to benzyniak, no i brak tablic rejestracyjnych? Quote
Vademecum Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 zapytaj w gminie, dopłata do paliwa jest do hektara, a jak to wchodziĺo musiał być nr. rej. ciągnika. nie wiem jak jest teraz Quote
izydor6280 Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 zwrot akcyzy jest do ON, więc musisz mieć kwit na takie paliwo i być właścicielem zieminumer rejestracyjny nie jest konieczny henryk 1 Quote
JoTeS Posted September 29, 2022 Author Report Posted September 29, 2022 Aha, dzięki czyli da się to załatwić. Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2022 Report Posted September 30, 2022 Na rope(ON) tak, ale na beznyzne nie dostaniesz ani złotówki. Quote
JoTeS Posted September 30, 2022 Author Report Posted September 30, 2022 Ale auto mam na ropę tak więc nie będzie kłopotu z zakupem i zużyciem. Choć i bywają ciągniki jednoosiowe na ropę, muszę jeszcze pomyśleć nad modelem jaki zakupię. Najważniejsze, że nie trzeba numeru rejestracyjnego. Quote
Vademecum Posted September 30, 2022 Report Posted September 30, 2022 110 zł do hektara, jest o o walczyć nak tych hektarów niema Quote
JoTeS Posted September 30, 2022 Author Report Posted September 30, 2022 No kilka hektarów i bak ropy jest. Ale i tak się zastanawiam czy ten ciągniczek sobie poradzi. Bo to tak jakby koniem obrabiał, pług jedna skiba. Quote
Vademecum Posted September 30, 2022 Report Posted September 30, 2022 co ci kolego mam powiedzieć ? będziesz żałować.Kup normalny ciągnik i nie zawracaj sobie gĺowy popierdółką. Quote
JoTeS Posted September 30, 2022 Author Report Posted September 30, 2022 Może to faktycznie za słabe, władek z prostymi maszynami wyszedłby kosztowo dwa razy tyle co to ustrojstwo, ale pozostaje kwestia defektów bo sprzęt byłby leciwy. Quote
crazy333 Posted November 14, 2022 Report Posted November 14, 2022 Wątpie że taki ciągnik da radę na kilku ha, znajomy posiada taki, i ma działeczkę ok. 1500m2 to na taki obszar jest wystarczający, posiada małe maszyny pod niego, pług, talerzówka, wał, glebogryzałka itd. Ale na kilku ha pracować takim sprzętem to nie da rady... Quote
Recommended Posts