Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam , w niedziele zakupiłem Ursusa, z małym lub dużym problem . Gość wrócił z pola, postawił ciągnik w stodole i okazało się ze wyleciał olej . Czy ktoś miał podobnie ? Bede dopiero mył porządnie wszystko i próbował coś zalać żeby za dużo nie uciekło . Olej jakby wyglądało ze wyciekał spod przystawki przedniego napędu . Biegi normalnie wchodzą .
Posted

Mnie to wygląda jakby ktoś wkręcił zbyt długą śrubę łączącą tylni most do skrzyni i wyłamała blok. Wtedy do śruby dostaje się olej i leci po gwincie. W skrzyni lub moście może być wyłamany fragment odlewu i może narozrabiać. Wykręć podejrzaną śrubę i zobacz czy leci olej.

Mój jest suchutki z wyjątkiem wspomagania. Może problem jest tyko z powodu, że nie dołożyłem się do niego należycie.

Pozdrawiam!

Posted

Czyli , normalnie po wykręceniu śruby olej nie powinien się lać ?

Nie powinien się lać. U mnie też jedna jest wyłamana. Najczęściej przy zjeżdżaniu ktoś założy na początek dłuższą śrubę, a potem ją dokręci. Ja wkręciłem na klej i jest dobrze. Robiłem sam, ale mechanik mnie trochę skrytykował, że tam powinna być naprawczo wklejona szpilka. Śrubę wymień i sprawdź czy nie jest za długa. Powinna dojść bez podkładki do korpusu (oczywiście ostatecznie podkładka musi być). Pozdrawiam!

Posted
Wszystkie trzy śruby maja tą samą długość . Dzisiaj jadę po nowe, podkładka tu gdzie z tej śruby ciekło jest zjechana do zera od tej strony gdzie ciekło , mam nadzieje ze to jest przyczyną.
Posted

porównaj z katalogiem bo to że są równe nie znaczy że tak ma być.

Jest taka partacka szkoła, jak śruba słabo czyma bo w obudowie (nie śrubie ) jest uszkodzony gwint to sie wywala podkładke i ten obrót wejdzie głębiej a gwint świeży i nie uszkodzony.

Tam powinna być podkładka sprężynowa i musze cie zmartwić bo nie kupisz w takiej klasie.

Ja ze starych maszyn odzyskuje podkładki i niektóre śruby. Śrube dobrą kupi tylko cza wiedzieć co to znaczy. Rzeczywiście możesz mieć uszkodzoną obudowe.

Druga partacka szkoła to taka , że jak sie już zamorduje obudowy i śruby same sie odkręcają albo wręcz wypadają to sie sprzedaje taki ciągnik. Rejkojmia byłaby wskazana na takich oszustów bo inaczej ich niemożna nazwać.

Posted

W klasie kupisz w dobrym sklepie, bo w kiepskim to nie wiedzą o co chodzi i jak chcesz to masz. 5,6 robi za 8.8. W katalogu jest tylko numer więc śruba jest specjalna. Nie ma ani klasy twardości ani wymiarów. Tam gdzie śruby są wymiarowe to w katalogu jest klasa twardości i wymiar. Ja jak wymieniam te śruby to daje 10.9 i podkładki też. Kupuję trochę dłuższe i obcinam. Jak jest zniszczony gwint na śrubie to w korpusie pewnie też. Możesz gwint zrobić na M16, ale jak leci olej to tego nie rób bez rozjeżdżania bo wióry pójdą do oleju i nabroją. M14 i M16 mają ten sam skok więc to ułatwia sprawę. Pozdrawiam!