marcink90 Posted October 19, 2022 Report Posted October 19, 2022 Dobry wieczórJak w temacie, jadę 60tką dojeżdżam i gdy wcisnę sprzęgło a ciągnik jeszcze toczy się nawet kawałek to słychać takie tarcie co to może być? Nie to że cały czas po prostu raz coś przy trze Quote
Vademecum Posted October 19, 2022 Report Posted October 19, 2022 a dużo robisz tym ciągnikiem, jak mało to pewnie łożysko opoeowe chyba ten model ma tam smarowanie Quote
DuzyGrzegorz Posted October 20, 2022 Report Posted October 20, 2022 Raczej jakieś łożysko w skrzyni albo na wałku sprzęgłowym. Wskazuje na to że hałas jest związany z przemieszczaniem się ciągnika z rozłączonym sprzęgłem a nie z faktem wciśnięcia pedału sprzęgła. Z opisu wynika, że po wciśnięciu sprzęgła tego tarcia nie ma. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted October 21, 2022 Report Posted October 21, 2022 ja bym szukał od najprostrzych żeczy z samego powodu że skrzynia przeżywa wiele łożysk oporowych.Pytanie ile ten ciągnik ma godzin przepracowane, jaki stary ile pracuje w roku.Pytający najwyraźniej niema pojęcia o ciągniku albo nie potrafi tego określić.Jak ztyrany to i wideĺki mogą brać nierówno, a stare łożysko będzie żęzić.Chociaż wiele też zależy od użytkowania ciągnika, jak jest jeden pracownik na ciągniku to przeżyje każdego względem tego który obsługują różne osoby Quote
DuzyGrzegorz Posted October 21, 2022 Report Posted October 21, 2022 Dość szczegółowo wg mnie określił. Gdyby uszkodzenie dotyczyło łożyska oporowego jak piszesz to hałas byłby na postoju po wciśnięciu sprzęgła przy pracującym silniku. Pozdrawiam! henryk 1 Quote
Recommended Posts