DuzyGrzegorz Posted November 13, 2022 Report Posted November 13, 2022 Z informacji które docierają wynika, że w przyszłym roku nie można będzie łączyć między innymi ekoschematu - międzyplony ozime/Wsiewki śródplonowe z ekoschematem - wymieszanie obornika na gruntach ornych w ciągu 12 godzin od aplikacji, z ekoschematem - stosowanie płynnych nawozów naturalnych innymi metodami niż rozbryzgowo, tj. w formie aplikacji doglebowej, ekoschematem - uproszczone systemy uprawy, oraz z ekoschematem - wymieszanie słomy z glebą.Można za to łączyć ekoschemat - ekstensywne użytkowanie TUZ z obsadą zwierząt z ekoschematem - stosowanie płynnych nawozów naturalnych innymi metodami niż rozbryzgowo, tj. w formie aplikacji doglebowej.Jakoś tego nie mogę ogarnąć. W związku z tym mam dwa pytania: Dlaczego nie mogę otrzymać dopłaty za pocięcie słomy, wywiezienie obornika na tę pociętą słomę, przyoranie tego obornika w ciągu 12 godzin i zasianie poplonu? Słoma ma C:N ok. 90:1, obornik ok.20:1, nawóz zielony ok. 25:1, a do prawidłowego rozkładu jest potrzebny stosunek C:N 30:1. Przecież To się ładnie bilansuje i ogranicza straty azotu z obornika, a jednocześnie nie zubaża gleby z azotu gdzie stosunek C:N powinien wynosić ok. 10:1. Dlaczego dostanę pieniądze za wjechanie na ekstensywnie wypasaną łąkę beczką z aplikatorem doglebowym i wylanie na ha 50 m sześć. gnojowicy? Za zniszczenie łąki?Jest więcej takich braku połączeń których nie rozumiem i będę wdzięczy za wyjaśnienie. Na początku myślałem, że to UE zabrania, ale przeczytałem Rozporządzenie 2116(2021) i nic takiego nie znalazłem, czyli to rodzime rozwiązanie.Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted November 14, 2022 Report Posted November 14, 2022 he, he. Powòd prozaiczny, a to decydenci o tym nie wiedzą. Pytanie do twórcy tego "Potworka" Quote
DuzyGrzegorz Posted November 14, 2022 Author Report Posted November 14, 2022 Powód z całą pewnością nie jest prozaiczny, a decydenci próbują mi "wcisnąć ciemnotę" zastawiając się prawem UE. Prawo UE jest jasne i stanowi, że nie wolno dwa razy płacić za tę samą praktykę na jednej działce (Rozporządzenie 2118/2021). Mówiąc krótko nie można łączyć jednego ekoschematu w którym jest praktyka np. przyorywanie słomy z innym ekoschematem w którym też jest praktyka przyorywania słomy. Żadnych innych ograniczeń w prawie UE nie ma. Dlaczego jesteśmy bardziej unijni od UE (nie jest to pytanie retoryczne)? Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts