Jac555 Posted February 27, 2012 Report Posted February 27, 2012 Chciałbym zapytać kogoś kto się na tym zna lub sam ma taka uprawę. Jakie trzeba spełnic wymogi aby dostac pozwolenie na taka uprawe od panstwa? Równocześnie tylko panstwo podobno moze skupować plony? Jest to opłacalne? Quote
Jan-ros77 Posted February 28, 2012 Report Posted February 28, 2012 Poczytaj troche w necie na ten temat, jest troche stron. Ogólnie to najpierw sprawdz czy na twojej ziemi ci sie to opłąca, bo to dosć wymagajaca roslina- chyba ze juz to sprawdziłes. Musi miec odpowiedni klimat i glebe. Ogólnie tyton uprawia się tylko w pewnych regionach, np na dolnym ślasku w małopolsce. Po ile państwo skupuje to nie wiem. Quote
Kropacz Posted March 1, 2012 Report Posted March 1, 2012 Wymogi jak wymogi, trzeba sobie zaklepać odbiorce czyli kogoś kto kupi ten tytoń. Ale jak nie masz doświadczenia to lepiej darować sobie ten temat moim zdaniem. Jakiś czas temu rolnicy co uprawiali tytoń to płakali ze dołozyli do interesu i czas na polski tytoń po prostu się skończył. Quote
Jac555 Posted March 2, 2012 Author Report Posted March 2, 2012 Wymogi jak wymogi' date=' trzeba sobie zaklepać odbiorce czyli kogoś kto kupi ten tytoń. Ale jak nie masz doświadczenia to lepiej darować sobie ten temat moim zdaniem. Jakiś czas temu rolnicy co uprawiali tytoń to płakali ze dołozyli do interesu i czas na polski tytoń po prostu się skończył.[/quote'] Bodzio to jak to jest z tym zbytem? Bo ja czytałem, że w Polsce to całą uprawę państwo skupuje...i myślałem, że prywatnym przedsiębiorcom to nie można? Też właśnie ostatnio czytałem, że bez dopłat to się nie da i że się niektórzy na tym przejechali... Quote
Recommended Posts