Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Posiadam 1ha ziemi która jest uprawiana przez znajomego rolnika od wielu lat (rzepak). 

Na przyszły sezon chcę wystartować z pasiekami. Docelowo na granicach mojej ziemi chcę posadzić od 5 do 10 drzew Lipy Drobnolistnej.

W jakiej odległości od ziemi sąsiada a mojej granicy pola mogę takie nasadzenia zrobić ?

Może jest na forum jakiś pszczelarz który może podpowiedzieć coś w temacie upraw jakie powinienem mieć w okolicy pasiek aby było to najkorzystniejsze dla moich pszczół ?

Pozdrawiam 

Posted

Nie ma takich przepisów. Są bardzo ogólne przepisy Kodeksu cywilnego:

Art. 143. W granicach określonych przez społeczno-gospodarcze przeznaczenie gruntu własność gruntu rozciąga się na przestrzeń nad i pod jego powierzchnią. Przepis ten nie uchybia przepisom regulującym prawa do wód.
Art. 144. Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.

Art. 148. Owoce opadłe z drzewa lub krzewu na grunt sąsiedni stanowią jego
pożytki. Przepisu tego nie stosuje się, gdy grunt sąsiedni jest przeznaczony na użytek
publiczny.
Art. 149. Właściciel gruntu może wejść na grunt sąsiedni w celu usunięcia zwieszających się z jego drzew gałęzi lub owoców. Właściciel sąsiedniego gruntu może jednak żądać naprawienia wynikłej stąd szkody.
Art. 150. Właściciel gruntu może obciąć i zachować dla siebie korzenie przechodzące z sąsiedniego gruntu. To samo dotyczy gałęzi i owoców zwieszających się z sąsiedniego gruntu; jednakże w wypadku takim właściciel powinien uprzednio wyznaczyć sąsiadowi odpowiedni termin do ich usunięcia.

Zwróć uwagę przede wszystkim na art. 144. Może dotyczyć to np. zacieniania, albo będziesz zobowiązany do usuwania liści itp. Co do lokalizacji pasieki to na terenie byłego zaboru austriackiego obowiązują jeszcze przepisy z czasów Franciszka Józefa. Na pozostałej części Polski nie ma żadnych przepisów.

Pozdrawiam!

Posted

Nie ma czegoś takiego jak "na granicy" bo nie ma takiej działki/nieruchomości jak granica. Zawsze jest po jednej, po drugiej albo po obu stronach granicy. Użyłem spójnika rozłącznego "albo". Jeżeli posadzisz drzewo na nieruchomości sąsiedzkiej to naruszysz jej posiadanie. Wtedy użytkownik tamtej nieruchomości może niezwłocznie przywrócić posiadanie czyli usunąć nasadzenie. Pozdrawiam!