Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, zamierzam na wiosnę następnego roku nasiać trochę kukurydzy. Mam kawałek pola ok. 5,5 a. Na tym kawałku ziemi przez ostatnie lata Tata siał mieszankę zbóż przenica-owies. Wszytko, dla kur na naszym gospodarstwie. Plon na tym kawałku w porównaniu z innym, który mamy był słaby. Kłosy były małe, a słomy było bardzo mało, a także było duże zachwaszczenie pomimo oprysków na trawę. Teraz planuje tam zasiać kukurydzę, tak żeby zobaczyć, jak to wyjdzie. Planowałem na początek odkwasić to pole wapnem, np. kredą, wapnem węglowym, wapnem magnezowym lub tlenkami wapnia i magnezu. Teraz jest chwila przed orką już. Więc teraz raczej żadne wapno nie będzie aż tak skuteczne, jak go przywalę orką. Więc myślałem nad kredą w granulacie na wiosnę, tak z ponad miesiąc przed siewem. A po zbiorach może małą ilość tlenku wapnia z magnezem. Teraz chciałbym się podzielić z wami moim planem i prosić o doradztwo czy idę w dobrym kierunku.  A jak nie to prosiłbym o pomoc. 

Posted

Skoro nie wiesz to dal 25 kg kredy nawozowej lub mieszanki kredy nawozowej z siarczanem magnezu. Nie wiadomo co tam jest z pH więc dawka nawozowa a nie melioracyjna. Pomyśl o nawożeniu obornikiem, ale wtedy zrezygnuj z wapna w każdej postaci. Pozdrawiam!

Posted

Obornika nie będę tam dawał. A po za tym cały idzie pod ziemniaki. 

Dam krede na pole, jak tu mówicie i powinno być na razie.

PH ziemi tu może być słabe, zobaczymy jaki będzie plon za rok, choć nie spodziewam się na początku nic dużego. 

Posted

No wiem, ale na początku zawsze będzie najgorzej, potem będzie lepiej. 

Na wiosnę przed kultywowaniem po orce na zime dam krede z magnezem. 

W fazie rośnięcia może jakiś nawóz. 

Na jesień (za rok) miałem jeszcze dać tlenku magnezu z tlenkiem wapna, ale chyba nie będę. 

Posted

kolego, odczyn Ph (kreda) to nie jest nawóz który bezpośrednio daje budlec na rośline i plon. Odczyn Ph otwiera przyswajalność składników budulcowych na rośline i plon.

Musisz dać składniki NPK w ilościach zalecanych średnio to ok. 125 kg N, 110 P, 125 K w przeliczeniu na 1hektar. Bez budulca niema rośliny, a wtedy ta nieda plonu

Pamiętaj kreda, wapno niszczy nawozy naturalne i mineralne

Posted

to co na wiosne dasz krede a późnien posiejesz kuku bez nawozu ? nawozy wapniowe stosuje sie najszybciej po zejściu rośliny uprawnej, a nie przed siewem rośliny i nawożeniem NPK.

Kuku bez wapna poradzi sobie, ale bez dużej dawki NPK już nie.

Posted

nie stosować wapna, albo zrezygnować z kuku.

Jest też alternatywa którą experymentowałem z powodzeniem. Saletrzak , w przeliczeniu na hektar

500 kg. Saletrzak jest oparty o węglan wapnia i robi dobrą robote na zakwaszonej ziemi.

Saletrzak z Tarnowa, miałem salmag i od innego producenta, a nawet yara nie robią tej roboty co tarnowski

Posted

Przed planowaniem jakiegokolwiek nawożenia najpierw zbadaj glebę pod względem podstawowych składników - nazywa się to analiza.

Wtedy będzie wiadomo czego brakuje, czego jest w sam raz, a czego za dużo, każdy ma inne parametry gleby, nie można patrzeć na kogoś co robi, bo to jest zależne od gleby.