Bożydar1988 Posted December 9, 2022 Report Posted December 9, 2022 Witam forumowiczów !Mam nietypową prośbę, realizuje projekt dotyczący układu kierowniczego ciągników, a mianowicie badam siły działające w owym układzie, które są liczone od kierownicy do końcówki drążka kierowniczego, bądź od kół do końcówki przy skręcaniu na miejscu.Moje pytanie brzmi, czy ktoś dysponuje danymi układu kierowniczego dotyczącymi najlepiej Ursusa C360 ? Zastanawiam się w jaki sposób dokonać teoretycznych obliczeń owych sił. Może ktoś pomóc ? Quote
DuzyGrzegorz Posted December 10, 2022 Report Posted December 10, 2022 Obliczenia dość proste. Tarcie statyczne opon o asfalt na powierzchni styku. W przypadku powierzchni twardej proste, ale w przypadku gleby trochę sprawa się komplikuje.Pamiętaj, że oprócz przekładni kierowniczej w przypadku C-360 masz trzy dźwignie. Oblicz najpierw moment obrotowy jaki jest konieczny do obrócenia osi zwrotnicy, a reszta to przełożenia do samej kierownicy. Pozdrawiam! Quote
Bożydar1988 Posted December 11, 2022 Author Report Posted December 11, 2022 Obliczenia dość proste. Tarcie statyczne opon o asfalt na powierzchni styku. W przypadku powierzchni twardej proste, ale w przypadku gleby trochę sprawa się komplikuje.Pamiętaj, że oprócz przekładni kierowniczej w przypadku C-360 masz trzy dźwignie. Oblicz najpierw moment obrotowy jaki jest konieczny do obrócenia osi zwrotnicy, a reszta to przełożenia do samej kierownicy. Pozdrawiam!mógłbyś pomóc z zapisem matematycznym tego ? w ogóle jakie wartości przyjąć ? Quote
Rolnik-tomek Posted January 30, 2023 Report Posted January 30, 2023 Zobacz może na tej stronie - https://docer.pl/doc/x181xnvtutaj jest instrukcja do Ursusa C360, więc powinny być tam najważniejsze informacje, a jak nie tu, to w necie ogólnie nie ma problemu, żeby oryginalną instrukcję dostać Myślę, że Ci to pomoże Quote
Recommended Posts