Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, niedawno skończyłem budowę domu, teraz nadszedł czas na ogród. Chciałbym aby się w nim znalazły: piwniczka, domek narzędziowy, altanka, szklarnia, ogródek warzywny otwarty, oczko wodne, trochę drzewek owocowych, krzewów również owocowych, winogrona, kompostowniki. Sąsiedzi po bokach są już obsadzeni tujami wzdłuż płotu. Naszkicowałem sobie wstępnie projekt - powiedzmy jak by mi się podobało. Jako, że kompletnie nie mam doświadczenia na tym polu bardzo bym prosił o jakieś porady, sugestie co ewentualnie zmienić, dodać itd. Pozdrawiam!

• 2 weeks later...
Posted
Jakie mam przemyślenia:

- bardzo daleko będzie chodzić z altanki do domu np znosić naczynia

- jeśli ognisko ma służyć np do pieczenia kiełbasek bo może powinno być bliżej altanki żeby był stół itp

- pytanie czy jeżyny nie pobrudzą podłogi w altance i jak je zbierać jeśli będą wciśnięte morzu altankę i płot

- piwniczka najlepiej żeby miała drzwi w kierunku północnym wtedy najmniej się nagrzewa latam

- Domek narzędziowy jak najbliżej warzyw bym dała ( tam głównie będzie potrzeba noszenia narzędzi, jakiegoś nawozu etc)

W pierwszej kolejności polecam postawić na tunel ogrodowy. Będzie to na pewno rozwiązanie znacznie tańsze niż szklarnia i zobaczysz czy Ci się wygodnie z niego korzysta.

• 3 weeks later...
Posted

Nie umiem niestety otworzyć zdjęcia, ale jeżeli piszą moi poprzednicy, ze altanka jest za daleko od domu, to faktycznie może lepiej to zmienić ? A co Ty na to gdybyś po prostu komuś zlecił projekt ogrodu ? Ja nie mówię żeby komuś zlecać budowę altanki czy domku narzędziowego, ale co do projektu to na prawdę warto się na tym zastanowić. Pytanie też czy będziesz robić jakieś większe prace ziemne. Jak tak to wynajmij minikoparkę. Co do budowy altanki czy domku narzędziowego, rozumiem, że będziesz chciał to mieć z belek drewnianych? Warto wtedy pamiętać o odpowiednich narzędziach, kątówkach frezarkach czy kątownikach stalowych