Witajcie. Czy możecie wytłumaczyć tutaj dokładniej proces homogenizacji mleka?
Homogenizacja mleka
Rozpoczęty przez
Edwards
, lut 08 2023 13:45
1 odpowiedź w tym temacie
#1
Napisano 08 luty 2023 - 13:45
#2
Napisano 20 luty 2023 - 14:58
W mleczarstwie proces ten stosuje się głównie do rozbicia kuleczek tłuszczowych. Homogenizacja wpływa na fazę lipidową mleka powodując także zmiany kompleksów białek. Silnie zemulgowany tłuszcz oraz towarzysząca mu częściowa aglomeracja białek powoduje powstanie luźniejszego i bardziej przyswajalnego skrzepu.
Oczywiśćie jeśli o tę homogenizację Ci chodzi
Bardziej szczegółówe informacje dostaniesz w tym artykule:
Proces jest dokładniej opisany.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych