Jump to content

Recommended Posts

Posted

Przed sześcioma tygodniami kupiłem młode kurki, niosą się od tygodnia nie wiem czy wszystkie, ale dziś jedno z jajek było okrwawione, czy to możliwe, że któraś zniosła pierwsze jajko i coś jej tam popękało? Nie zauważyłem by któraś była obolała czy bez apetytu.

Spotkaliście się może z czymś takim?

• 3 weeks later...
Posted

Przed sześcioma tygodniami kupiłem młode kurki, niosą się od tygodnia nie wiem czy wszystkie, ale dziś jedno z jajek było okrwawione, czy to możliwe, że któraś zniosła pierwsze jajko i coś jej tam popękało? Nie zauważyłem by któraś była obolała czy bez apetytu.

Spotkaliście się może z czymś takim?

U młodych kurek często tak bywa,nie ma powodu do strachu,to tak jak cnotliwą dziewczyną,-pozdrawiam.

• 11 months later...
Posted

Tak jak Henryk pisze Krew na jajku u młodych kur to nie nowość i może być spowodowana kilkoma różnymi czynnikami, z których niektóre mogą być naturalne, ale inne mogą wskazywać na potencjalne problemy zdrowotne. 

• Uszkodzenie naczyń krwionośnych: W przypadku młodych kur, które dopiero zaczynają znosić jaja, może się zdarzyć, że dochodzi do przypadkowego uszkodzenia naczyń krwionośnych w jajowodach podczas formowania się skorupy jaja. W rezultacie może pojawić się niewielka ilość krwi na powierzchni jaja. Jest to zazwyczaj zjawisko sporadyczne i samoistnie ustępuje.
  • Infekcje układu rozrodczego: Niektóre infekcje układu rozrodczego, takie jak zapalenie jajników, mogą powodować obecność krwi na jajkach. W takich przypadkach konieczne może być leczenie antybiotykami lub innymi lekami przeciwbakteryjnymi.
  • Niedobory składników odżywczych: Niedobory składników odżywczych, zwłaszcza witaminy K, mogą wpływać na zdrowie układu rozrodczego kur i prowadzić do krwawień na jajkach.

Generalnie nie ma się czym przejmować. Jeśli zauważysz krwawe plamy na jajkach u młodych kur, warto monitorować sytuację i obserwować, czy problem się powtarza. Ale już za po kilku dniach powinno to ustać.

Posted

Na początku sezonu to normalne. Niektóre kurki mogą jeszcze nie do końca mieć rozwinięty układ rozrodczy i jajowód. Znoszenie jajka to dla kury wysiłek i czasem tam jakaś żyłka pęknie. 

Ale zwróć uwagę, czy na przykład nie podajesz paszy zbyt bogatej w białko albo czy nie mają za długo światła. Zbyt długie światło jest dla kur intensywnym bodźcem,

W skrajnych przypadkach, że bodźce zewnętrzne będą zbyt mocne może dojść do wynicowania jajowodu, na wszelki wypadek podaj tam jakieś witaminy do kur https://fermo.pl/witaminy-dla-kur-niosek-i-drobiu-niesnego-polfamix-nioska-extra-1-kg.htmlżeby je wzmocnić.

Ale najważniejsze bez paniki, daj znać za kilka dni czy problem się powtarza.