DawidXCZ Posted March 6, 2023 Report Posted March 6, 2023 Witam Na wstępnie chciałbym powitać , jestem tu nowy i przepraszam z góry jeżeli temat otworzyłem tam gdzie nie potrzeba . A co do mojego pytania to wygląda to tak . Moja żona ma jakieś 2.8 hektara pola , rodzice przepisali jej pole gdy miała 12 lat . Żona po szkole nie pracowało nigdzie ,tylko zajmowała się wychowaniem dzieci , ubezpieczona była z mojego ubezpieczenia tak jak i dzieci z pracy . Teraz chciała zarejestrować się w Krusie w wsumie zależało nam aby opłacić składki 3 lata wstecz aby otworzyć działalność pozarolnicza . Pole było użytkowane przez rodziców mojej żony i dotacje na te pola brali też jej rodzice . W Krusie Pani powiedziała ,że jeżeli dotacja była brana przez jej rodziców na te pola to nie jest ona rolnikiem i nie może opłacić sobie składek wstecz , tylko zarejestrować się od teraz . W sumie czy jest sens teraz opłacać składki wstecz czy zarejestrować się teraz na bieżąco opłacać składki i na następny rok starać się o dotacje na utworzenie działalności pozarolniczej ? Czy jeżeli przykładowo rodzice żony brali dotacje na te pola ale napiszą oświadczenie ,że żona też użytkowało te pola , przykładowo miała kury i hektar pola użytkowała , to może się zarejestrować i nie koliduje to z niczym ? pozdrawiam Dawid Quote
henryk Posted March 11, 2023 Report Posted March 11, 2023 Jeżeli rodzice wcześniej brali dopłaty to chyba najlepiej ubezpieczyć się od teraz,ale jeśli masz inne ubezpieczenie to po co w ogóle się ubezpieczać,ja jestem ubezp. w zusie,mam ziemię i biorę dopłaty,do dopłat nie muszę być ubezp. w Krusie,pozdrawiam. Quote
DawidXCZ Posted March 23, 2023 Author Report Posted March 23, 2023 Jeżeli rodzice wcześniej brali dopłaty to chyba najlepiej ubezpieczyć się od teraz,ale jeśli masz inne ubezpieczenie to po co w ogóle się ubezpieczać,ja jestem ubezp. w zusie,mam ziemię i biorę dopłaty,do dopłat nie muszę być ubezp. w Krusie,pozdrawiam.Dzięki za odpowiedź , chciałem żonę zgłosić wstecz aby starać się o dofinansowanie na działalność pozarolnicza , ale w tym roku chyba nie przewidują żadnych środków . Chcieliśmy starać się o środki na agroturystykę i stąd pomysł aby była min 12 miesięcy wstecz ubezpieczona . Quote
Recommended Posts