Krus
Napisano 09 marzec 2023 - 09:30
W 2021 kupiłam ziemię (powyżej hektara), dopiero teraz doczytałam że dobrowolne ubezpieczenie jest dla mnie obowiązkowe.
Nie utrzymuje się z ziemi.. Uprawiam jedynie na własne potrzeby, nie osiągam żadnych dochodów - opiekuje się dziećmi.
W związku z nieopłacaniem składek muszę się zgłosić do krus z wnioskiem o wsteczne ubezpieczenie...? Jakie? Społeczne? Emerytalno rentowe? Oba?
Czytałam że na emerytalno rentowe mogę się starać o finansowanie z budżetu państwa z tytułu opieki nad dzieckiem, a w mopsie mówili że na społeczne też jest jakaś ulga ale nie znalazłam żadnego wniosku dotyczącego tego drugiego (społecznego).
Bardzo proszę o pomoc, poradę... Jak to zrobić żeby wyszlo jak najtaniej. Zwyczajnie nie mam z czego tego wszytskiego opłacić.
Napisano 09 marzec 2023 - 14:20
Jak niemasz ubezpieczenia zus to musisz iść do krusu , a opłaty conajwyżej rozłożą na raty
Napisano 11 marzec 2023 - 12:45
Witam, bardzo proszę o pomoc ponieważ jestem w temacie kompletnie zielona..
W 2021 kupiłam ziemię (powyżej hektara), dopiero teraz doczytałam że dobrowolne ubezpieczenie jest dla mnie obowiązkowe.
Nie utrzymuje się z ziemi.. Uprawiam jedynie na własne potrzeby, nie osiągam żadnych dochodów - opiekuje się dziećmi.
W związku z nieopłacaniem składek muszę się zgłosić do krus z wnioskiem o wsteczne ubezpieczenie...? Jakie? Społeczne? Emerytalno rentowe? Oba?
Czytałam że na emerytalno rentowe mogę się starać o finansowanie z budżetu państwa z tytułu opieki nad dzieckiem, a w mopsie mówili że na społeczne też jest jakaś ulga ale nie znalazłam żadnego wniosku dotyczącego tego drugiego (społecznego).
Bardzo proszę o pomoc, poradę... Jak to zrobić żeby wyszlo jak najtaniej. Zwyczajnie nie mam z czego tego wszytskiego opłacić.
Jeśli nie utrzymujesz się z ziemi to rozumiem że masz inne źródło dochodu,zatem pracujesz,jeśli pracujesz to jesteś ubezpieczona,dlatego nie musisz się ubezpieczać w KRUS,ja mam 3 ha. ,ponadto pracowałem całe życie dodatkowo poza rolnictwem i tam byłem ubezpieczony,dziś jestem emerytem nie z rolnictwa tylko z ZUS,a emeryturę dopłacam do rolnictwa,bo z 3 ha to można dorobić się tylko garba-pozdrawiam.
Napisano 13 marzec 2023 - 11:34
Napisano 13 marzec 2023 - 18:43
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych