Skocz do zawartości

Zdjęcie

Krus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Meduza

Meduza

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 09 marzec 2023 - 09:30

Witam, bardzo proszę o pomoc ponieważ jestem w temacie kompletnie zielona..

W 2021 kupiłam ziemię (powyżej hektara), dopiero teraz doczytałam że dobrowolne ubezpieczenie jest dla mnie obowiązkowe.

Nie utrzymuje się z ziemi.. Uprawiam jedynie na własne potrzeby, nie osiągam żadnych dochodów - opiekuje się dziećmi.

W związku z nieopłacaniem składek muszę się zgłosić do krus z wnioskiem o wsteczne ubezpieczenie...? Jakie? Społeczne? Emerytalno rentowe? Oba?

Czytałam że na emerytalno rentowe mogę się starać o finansowanie z budżetu państwa z tytułu opieki nad dzieckiem, a w mopsie mówili że na społeczne też jest jakaś ulga ale nie znalazłam żadnego wniosku dotyczącego tego drugiego (społecznego).

Bardzo proszę o pomoc, poradę... Jak to zrobić żeby wyszlo jak najtaniej. Zwyczajnie nie mam z czego tego wszytskiego opłacić.
  • 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 marzec 2023 - 14:20

jak masz ziemie to ci powiedzą żebyś sprzedała,.dla instytucji ziemia to bogactwo a właściciel jest zamożnym.
Jak niemasz ubezpieczenia zus to musisz iść do krusu , a opłaty conajwyżej rozłożą na raty
  • 0

#3 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 11 marzec 2023 - 12:45

Witam, bardzo proszę o pomoc ponieważ jestem w temacie kompletnie zielona..

W 2021 kupiłam ziemię (powyżej hektara), dopiero teraz doczytałam że dobrowolne ubezpieczenie jest dla mnie obowiązkowe.

Nie utrzymuje się z ziemi.. Uprawiam jedynie na własne potrzeby, nie osiągam żadnych dochodów - opiekuje się dziećmi.

W związku z nieopłacaniem składek muszę się zgłosić do krus z wnioskiem o wsteczne ubezpieczenie...? Jakie? Społeczne? Emerytalno rentowe? Oba?

Czytałam że na emerytalno rentowe mogę się starać o finansowanie z budżetu państwa z tytułu opieki nad dzieckiem, a w mopsie mówili że na społeczne też jest jakaś ulga ale nie znalazłam żadnego wniosku dotyczącego tego drugiego (społecznego).

Bardzo proszę o pomoc, poradę... Jak to zrobić żeby wyszlo jak najtaniej. Zwyczajnie nie mam z czego tego wszytskiego opłacić.

Jeśli nie utrzymujesz się z ziemi to rozumiem że masz inne źródło dochodu,zatem pracujesz,jeśli pracujesz to jesteś ubezpieczona,dlatego nie musisz się ubezpieczać w KRUS,ja mam 3 ha. ,ponadto pracowałem całe życie dodatkowo poza rolnictwem i tam byłem ubezpieczony,dziś jestem emerytem nie z rolnictwa tylko z ZUS,a emeryturę dopłacam do rolnictwa,bo z 3 ha to można dorobić się tylko garba-pozdrawiam.

• 0

#4 Meduza

Meduza

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 13 marzec 2023 - 11:34

Nie pracuje, nie jestem ubezpieczona, zajmuje się dziećmi w domu a ziemie uprawiam tylko na własne potrzeby, ale mam powyżej 1ha więc krus jest dla mnie obowiązkowy. Tylko pytanie ubezpieczenie społeczne czy emerytalno renotwe, czy oba?
  • 0

#5 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 13 marzec 2023 - 18:43

nieda sie osobno, jest jedno ubezpieczenie podzielone na dwa elementy
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych