Meduza Posted March 9, 2023 Report Posted March 9, 2023 Witam, bardzo proszę o pomoc ponieważ jestem w temacie kompletnie zielona.. W 2021 kupiłam ziemię (powyżej hektara), dopiero teraz doczytałam że dobrowolne ubezpieczenie jest dla mnie obowiązkowe. Nie utrzymuje się z ziemi.. Uprawiam jedynie na własne potrzeby, nie osiągam żadnych dochodów - opiekuje się dziećmi. W związku z nieopłacaniem składek muszę się zgłosić do krus z wnioskiem o wsteczne ubezpieczenie...? Jakie? Społeczne? Emerytalno rentowe? Oba? Czytałam że na emerytalno rentowe mogę się starać o finansowanie z budżetu państwa z tytułu opieki nad dzieckiem, a w mopsie mówili że na społeczne też jest jakaś ulga ale nie znalazłam żadnego wniosku dotyczącego tego drugiego (społecznego). Bardzo proszę o pomoc, poradę... Jak to zrobić żeby wyszlo jak najtaniej. Zwyczajnie nie mam z czego tego wszytskiego opłacić. Quote
Vademecum Posted March 9, 2023 Report Posted March 9, 2023 jak masz ziemie to ci powiedzą żebyś sprzedała,.dla instytucji ziemia to bogactwo a właściciel jest zamożnym.Jak niemasz ubezpieczenia zus to musisz iść do krusu , a opłaty conajwyżej rozłożą na raty Quote
henryk Posted March 11, 2023 Report Posted March 11, 2023 Witam, bardzo proszę o pomoc ponieważ jestem w temacie kompletnie zielona.. W 2021 kupiłam ziemię (powyżej hektara), dopiero teraz doczytałam że dobrowolne ubezpieczenie jest dla mnie obowiązkowe. Nie utrzymuje się z ziemi.. Uprawiam jedynie na własne potrzeby, nie osiągam żadnych dochodów - opiekuje się dziećmi. W związku z nieopłacaniem składek muszę się zgłosić do krus z wnioskiem o wsteczne ubezpieczenie...? Jakie? Społeczne? Emerytalno rentowe? Oba? Czytałam że na emerytalno rentowe mogę się starać o finansowanie z budżetu państwa z tytułu opieki nad dzieckiem, a w mopsie mówili że na społeczne też jest jakaś ulga ale nie znalazłam żadnego wniosku dotyczącego tego drugiego (społecznego). Bardzo proszę o pomoc, poradę... Jak to zrobić żeby wyszlo jak najtaniej. Zwyczajnie nie mam z czego tego wszytskiego opłacić.Jeśli nie utrzymujesz się z ziemi to rozumiem że masz inne źródło dochodu,zatem pracujesz,jeśli pracujesz to jesteś ubezpieczona,dlatego nie musisz się ubezpieczać w KRUS,ja mam 3 ha. ,ponadto pracowałem całe życie dodatkowo poza rolnictwem i tam byłem ubezpieczony,dziś jestem emerytem nie z rolnictwa tylko z ZUS,a emeryturę dopłacam do rolnictwa,bo z 3 ha to można dorobić się tylko garba-pozdrawiam. Quote
Meduza Posted March 13, 2023 Author Report Posted March 13, 2023 Nie pracuje, nie jestem ubezpieczona, zajmuje się dziećmi w domu a ziemie uprawiam tylko na własne potrzeby, ale mam powyżej 1ha więc krus jest dla mnie obowiązkowy. Tylko pytanie ubezpieczenie społeczne czy emerytalno renotwe, czy oba? Quote
Vademecum Posted March 13, 2023 Report Posted March 13, 2023 nieda sie osobno, jest jedno ubezpieczenie podzielone na dwa elementy Quote
Recommended Posts