Edwards Posted April 6, 2023 Report Posted April 6, 2023 Proszę o opinię na temat najmu długoterminowego samochodu. Interesują mnie Wasze doświadczenia, sugestie, opinie na temat róznych firm. Przeglądałem sobie wstępnie niektóre oferty, jeszcze nie zdecydowałem się na samochód ale planuje sobie coś wziąć. Ale obawiam się szczególnie procedury zwrotu. Ze firma będzie naliczała dodatkowe kary za jakieś usterki itp. Ogółnie nie mam ochoty na zabawę w wykup i sprzedaż. Interesuje mnie wypożyczenie samochodu, którym mogę sobie jeździć na co dzień. Jak to wygląda w praktyce????? Quote
bartek12 Posted April 12, 2023 Report Posted April 12, 2023 Moim zdaniem chodzi tutaj bardziej o sytuację, w której oddajesz zaniedbane i zdezelowane auto. No i druga strona z tego powodu chce Cię obciążyć. Ogólnie wszystko tutaj zależy od tego, na jaką firmę się decydujesz. Ogólnie na stronie firmy, w której wynajmujesz samochód znajdziesz informację o tym czym jest ponadnormatywne zużycie. Jakie rysy mogą wystapić na aucie, co tolerują a co nie. Zerknij sobie na przykład na stronę Master1 https://masterlease.pl/zwroty/ Opisane jest tutaj jak przygotować samochód do zwrotu i co mogą w tym przypadku tolerować. Quote
ultimathule Posted April 25, 2023 Report Posted April 25, 2023 Jeżeli mamy firmę i koszt wynajmu takiego samochodu puścimy w koszty to może się opłacać, jako osoba prywatna miałbym płacić 1 500 - 3 000 zł. miesięcznie to według mnie słaby pomysł. Już szybciej wziąłbym kredyt i kupił sobie używany samochód. _________________Na czym polega naprawa klimatyzacji Quote
Halifaxx Posted April 26, 2023 Report Posted April 26, 2023 Najem jest wygodny. Wszystko jest w jednej racie. W przeciwieństwie do leasingu odpadają opłaty takie jak: serwis opony ubezpieczenie Masz jedną sumę przez cały okres umowy, nie interesują Cię podwyżki stóp procentowych. Ani inflacja. Nie wiem jakie auto chcesz wziąć ale najem bardziej się opłaca przy lepszych furach. Ogólnie masz stała sume i nie masz niespodzianki typu, ze dzwonisz do swojego ubezpieczyciela po nowe ubezpieczenie a ten twierdzi, ze wzrosło do 15k/rok bo była jakaś kolizja 2 lata temu. I okazuje się, ze opony też są w ch drogie. No ale wiadomo ile ludzi tyle opinii. Quote
torton Posted April 28, 2023 Report Posted April 28, 2023 Ale czy leasing nie lepszy? Ma się potem auto na własność. Quote
bartek12 Posted April 28, 2023 Report Posted April 28, 2023 Nie każdy ma taka potrzebę. Sytuacja na rynku w ostatnim czasie sie zmieniła i teraz wykupując samochód z leasingu bywa tak ze mozna go sprzedac w zblizonej cenie do zakupu, ale nadal musisz sie bujać z oglądaczami którzy doczepią sie do wszystkiego. Nadal dla wielu osób, najem jest wygodniejszą formą użytkowania samochodu. Quote
Edwards Posted April 28, 2023 Author Report Posted April 28, 2023 A jak to wypada finansowo w porównaniu do takiego leasingu? Quote
bartek12 Posted May 1, 2023 Report Posted May 1, 2023 Wszystko zależy od samochodu, od firmy w jakiej chcesz wynająć samochód albo wziać leasing. Od tego na jak długo jest umowa. Od tego jaki jest limiit kilometrów w wynajmie długoterminowym - zwykle jednak koszt jest porównywalny.Zresztą wejdź sobie na stronę master1:https://www.master1.pl/Są tam kalkulatory ceny wynajmu i leasingu, możesz sobie sam zobaczyć jak to wyglada jeśli chodzi o auto jakie Cię interesuje. Quote
Edwards Posted May 1, 2023 Author Report Posted May 1, 2023 Jeszcze ciekawi mnie kwestia ceny przy obecnej inflacji. Czy sie nie zmieni w trakcie? Quote
bartek12 Posted May 1, 2023 Report Posted May 1, 2023 Pytasz się o wysokość raty wynajmu? Nie zmieni się. Jedną z większych zalet najmu jest przewidywalność tego, ile za najem zapłacisz. Możesz z góry zaplanować sobie wydatki bez niespodzianek w przyszłości. Quote
Halifaxx Posted May 2, 2023 Report Posted May 2, 2023 Sam jeszcze dodam, ze w przypadku najmu zyskujesz automatyczne pozbycie się samochodu bez męczenia się z kupującymi. Po prostu płacisz miesięcznie stała ratę i po iluś tam latach albo pozbywasz się auta i kończysz współpracę albo bierzesz sobie kolejne. Quote
paragon Posted May 19, 2023 Report Posted May 19, 2023 Ja się zawsze bałem co się stanie jeśli dojdzie do jakiegoś wypadku wynajętym autem i kumpel mi podesłał takie https://comfortcar.pl/blog/aktualnosci/wypadek-samochodu-z-wypozyczalni-jakie-sa-procedury/ informacje, teraz jak będę wynajmował auto to już bezstresowo Może komuś z Ws też się przydadzą Quote
Gergo Posted May 22, 2023 Report Posted May 22, 2023 Jak ktoś myśli o skorzystaniu z ofert na najem długoterminowy, to niech najpierw zobaczy na youtube odcinek na kanale Macieja Wieczorka na ten właśnie temat. Nie chodzi mi o kryptoreklamę ale akurat w tym filmie fajnie jest przedstawione to, że ten najem nie jest taki super. Quote
Movence Posted June 2, 2023 Report Posted June 2, 2023 Nigdy go nie widziałem, ale jest bardzo interesujący. Quote
Recommended Posts