Rafał6 Posted April 14, 2023 Posted April 14, 2023 Witam. Ojciec chce przekazać mi część gospodarstwa. Mam 19 lat, nie mam wykrztałcenia rolniczego więc do uzyskania statusu rolnika indywidualnego potrzebuje 5 lat starzu w gospodarstwie. Czy to że wychowałem się na gospodarce i pomagam rodzicom w gospodarstwie zostanie zaliczone jako 5 letni starz ? Quote
SandreczkaL Posted May 5, 2023 Posted May 5, 2023 Zapytam się mojej mamy jak u niej sytuacja wyglądała, ale chyba nie .... Quote
DuzyGrzegorz Posted May 5, 2023 Posted May 5, 2023 Ustawa z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego:Art. 2a. 1. Nabywcą nieruchomości rolnej może być wyłącznie rolnik indywidualny, chyba że ustawa stanowi inaczej.2. Powierzchnia nabywanej nieruchomości rolnej wraz z powierzchnią nieruchomości rolnych wchodzących w skład gospodarstwa rodzinnego nabywcy nie może przekraczać powierzchni 300 ha użytków rolnych ustalonej zgodnie z art. 5 ust. 2 i 3.3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą nabycia nieruchomości rolnej:1) przez:a) osobę bliską zbywcy,...Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts