mateuszpies Posted February 27, 2012 Report Posted February 27, 2012 ile zbiorę z 1h pżenżyta na 6 klasie ziemi. przy suchym roku i dużo nawozu. Quote
admin Posted February 27, 2012 Report Posted February 27, 2012 Dużo nawozu nic nie da jak będzie rok kiepski to na 6 klasie nawóz spali Ci to pszenżyt. Nawozu musisz posiac tyle ile trzeba. Jak zbierzesz 3 tony pszenżyta z hektara to będziesz się cieszył. Ale nie licz że będzie słaby rok, normalnie to powinieneś zmłócić 4 do5 ton. Quote
Kronel Posted February 27, 2012 Report Posted February 27, 2012 Na takiej glebie to niestety tylko żeby na kombajn i uprawę starczyło no i kilka worków dla kur zostało. Quote
pablo Posted September 29, 2012 Report Posted September 29, 2012 żyto może być lepszym rozwiązaniem niż pszenżyto. Przy sprzyjającej pogodzie nawet na takiej ziemi moze dac przyzwoity plon. Do pszenżyta na 6 kl to prawdopodobnie dołożysz Quote
DuzyGrzegorz Posted September 30, 2012 Report Posted September 30, 2012 6 klasa 6 klasie nie równa. Ja mam na jednym polu kawałek 6 klasy i nie widzę aby plon był niższy niż na pozostałej części pola, głównie klasy 5 i trochę 4b. Na drugim mam 4b i kawałek 5. Ok. 20 arów, i to w większości na 4b jest tak słabe, że zbiór z tego kawałka miałem w zeszłym roku bo był mokry a poprzednio nie pamiętam kiedy. Nie zalesiłem ponieważ las na środku pola by przeszkadzał, a poza tym pewnie by nie urósł. Tylko znając tą ziemię można zadecydować co zasiać i jaki da plon. Quote
przemek2092 Posted October 2, 2012 Report Posted October 2, 2012 Na takiej ziemi trzeba mieć też właśnie trochę szczęścia do deszczu i warunków nie wszystko od nas zależy, ale cudów nie będzie, jedynie żyto, ewentualnie owies nic innego tutaj nie widzę pozdrawiam Quote
Recommended Posts