Jump to content

Recommended Posts

Posted
Dużo nawozu nic nie da jak będzie rok kiepski to na 6 klasie nawóz spali Ci to pszenżyt. Nawozu musisz posiac tyle ile trzeba. Jak zbierzesz 3 tony pszenżyta z hektara to będziesz się cieszył. Ale nie licz że będzie słaby rok, normalnie to powinieneś zmłócić 4 do5 ton.
  • 7 months later...
Posted
żyto może być lepszym rozwiązaniem niż pszenżyto. Przy sprzyjającej pogodzie nawet na takiej ziemi moze dac przyzwoity plon. Do pszenżyta na 6 kl to prawdopodobnie dołożysz
Posted
6 klasa 6 klasie nie równa. Ja mam na jednym polu kawałek 6 klasy i nie widzę aby plon był niższy niż na pozostałej części pola, głównie klasy 5 i trochę 4b. Na drugim mam 4b i kawałek 5. Ok. 20 arów, i to w większości na 4b jest tak słabe, że zbiór z tego kawałka miałem w zeszłym roku bo był mokry a poprzednio nie pamiętam kiedy. Nie zalesiłem ponieważ las na środku pola by przeszkadzał, a poza tym pewnie by nie urósł. Tylko znając tą ziemię można zadecydować co zasiać i jaki da plon.
Posted
Na takiej ziemi trzeba mieć też właśnie trochę szczęścia do deszczu i warunków ;) nie wszystko od nas zależy, ale cudów nie będzie, jedynie żyto, ewentualnie owies ;) nic innego tutaj nie widzę ;) pozdrawiam