Edwards Posted June 1, 2023 Report Posted June 1, 2023 Jakiś patent na szlifowanie drewna po przewiezieniu z tartaku i przesuszeniu żeby były gładkie bez drzazg? Jakaś maszyna w ucziwych pieniądzach na domowy użytek? Coś doradzicie czy tylko papier ścierny i męka pańska zostaje? Quote
bartek12 Posted June 1, 2023 Report Posted June 1, 2023 Ja sporo słupów i krokwi 16/8 sobie robilem tarcza listkowa i szlifierka z regulacją obrotów tyle że nie mała a średniej mocy bo pracy było. Zresztą zerknij sobie na stronę:https://sklep.klingspor.pl/content/57-dlaczego-warto-stosowac-sciernice-trzpieniowe-do-drewna Opisane jest tutaj, w jaki sposób stosować odpowiednie ściernice. Quote
DuzyGrzegorz Posted June 18, 2023 Report Posted June 18, 2023 Podzielę się takim doświadczeniem. Robiłem strych na mieszkalny i wymieniłem słupy podciągów, wiadomo, prosto z tartaku, sosna. Żeby zobaczyć jak będzie to wyglądało jeden słup wyszlifowałem, ale mokre kiepsko szło i resztę zostawiłem do wyschnięcia. Jak wyschły drewno popękało za wyjątkiem tego słupa co wyszlifowałem. Przypadek czy reguła? Pozdrawiam! Quote
ali Posted June 19, 2023 Report Posted June 19, 2023 Przypadek ???? Trzeba by stolarzy podpytać . Najlepiej czyści się drewno szlifierka oscylacyjną lub taśmówką . Tarcze kostkowe nie nadają się do tego Quote
Recommended Posts