Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nawóz z otoczką

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Kasia_Lu

Kasia_Lu

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 29 lipiec 2023 - 17:30

Pracuję nad stworzeniem biodegradalnej otoczki do nawozów. Chciałam Was zapytać, jako użytkowników takich nawozów, z czym macie największy problem jeśli chodzi o te nawozy? Jakich ulepszeń potrzebujecie jeżeli chodzi o nawozy z otoczką i Wasze uprawy po jego użyciu?  Z góry bardzo dziękuję za Wasze uwagi!

• 0

#2 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 29 lipiec 2023 - 22:04

Rozumiem, że Koleżanka dysponuje wiedzą z zakresu żywienia roślin (jestem na tyle stary, że za moich studenckich czasów nie było przedmiotu nawożenie). Postaraj się najpierw zrozumieć beczkę Labiche'a (nie te klepki, ale samą beczkę która składa się także z denka i obręczy oraz ma określoną pojemność i co te elementy beczki przedstawiają). Później pomyśl o celu otoczkowania i warunkach w jakich ma to sens mając cały czas beczkę Labiche'a na uwadze (np. kiedy dostępna dla roślin jest dostępna część saletrzana, a kiedy część amonowa z saletry amonowej i jakie warunki są potrzebne?).

Podchodzisz Koleżanko do problemu z niewłaściwym podejściem do nawożenia. Nawozy które trafiają do gleby podlegają w czasie przemianom zarówno fizycznym jak i biochemicznym, a także często są antagonistyczne nawzajem. Ja nawożę glebę w taki sposób aby zapewnić warunki rozwoju zasiewu.

Jeżeli przemyślałaś Koleżanko co napisałem to z pewnością doszłaś do wniosku, że nawożenie ma dwa cele. Ty Koleżanko pomijasz ten cel odległy.

I jeszcze jedno. Bilans nawozowy, szczególnie anionów. Przemyśl co jest powodem tak niekorzystnego bilansu (np, bilans N jest w Polsce na poziomie +66 kg, a w Rumunii -2 kg) i co można zrobić aby go zmniejszyć.

A teraz miód na Twoje serce. Otoczkowanie jest sposobem, bardzo dobrym sposobem, na ograniczenie tego bilansu, a im bardziej dodatni bilans tym twój projekt ma większe szanse biznesowe, ale musisz wstrzelić się w rozwiązanie problemu który tkwi nie u rolników a w rolniczej przestrzeni produkcyjnej.

Jeżeli chodzi o ulepszenia to muszą one poprawiać bilans nawozowy, a więc musisz Koleżanko znaleźć przyczyny tego, że w Polsce ten bilans jest najgorszy ze wszystkich krajów UE. Zwróć uwagę, że jeden gram próchnicy ma powierzchnię ok. 400 m2 a gram piasku ok. 5 cm2. Jak coś niezrozumiałe to pisz. Pozdrawiam!

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych