Agro Profil Posted August 1, 2023 Report Posted August 1, 2023 Vistula – kombajn, który zasłynął w Polsce i wielu innych krajach. Obecnie już bardzo rzadko spotykany, kiedyś zrewolucjonizował żniwa na polskiej wsi. Prezentujemy szczegóły powstania legendarnego kombajnu z Płocka, znanego pod nazwą Vistula.https://agroprofil.pl/bez-kategorii/vistula-legendarny-kombajn-z-plocka/ Quote
Rolnik-tomek Posted August 10, 2023 Report Posted August 10, 2023 Vistula to mi się tylko z garniturami kojarzy haha Quote
Sołtys Michał Posted February 5, 2024 Report Posted February 5, 2024 Był taki kombajn , pamietam jako dziecko. Z tym, że miałem wtedy 7 lat i nie chodził. Snopki wtedy w mendle ustawiałem na polu. Snopowiązałka hulała jeszcze ta konna przerobiona pod traktor. Quote
Vademecum Posted February 5, 2024 Report Posted February 5, 2024 U mojego sąsiada stoji vistula. Mówimy , że kosi, młóci i sieje od razu Quote
rolnik1500 Posted March 7, 2024 Report Posted March 7, 2024 Kombajn Vistula i żniwa - aż się łezka oku kręci. Pamiętam te piękne maszyną rolnicze używane do zbioru zbóż i innych roślin uprawnych. Jest to polski kombajn zbożowy produkowany przez firmę ZPC Młynpol z Wąbrzeźna. Kombajn "Vistula" charakteryzuje się solidną konstrukcją oraz wysoką wydajnością zbioru. Posiada szeroki zasięg zbierania, umożliwiający efektywne zbieranie plonów na polach. Jest to maszyna wyposażona w różnorodne funkcje, takie jak system czyszczenia, oddzielanie ziarna od plew, oraz zbiornik na zebrane ziarno. Kombajn "Vistula" jest popularny wśród rolników ze względu na swoją niezawodność i skuteczność w zbiorze plonów. Kombajn Vistula - Kiedy zakończono produkcję? Produkcja kombajnu "Vistula" została zakończona w latach 90. XX wieku. Pomimo tego, że kombajn ten był popularny w Polsce w okresie swojej aktywności, z biegiem czasu przestarzała konstrukcja oraz rozwój nowocześniejszych maszyn rolniczych spowodowały zaprzestanie produkcji "Vistuli". Obecnie na rynku dominują bardziej zaawansowane technologicznie kombajny, które oferują wyższą wydajność i efektywność w zbiorze plonów. Quote
Vademecum Posted March 7, 2024 Report Posted March 7, 2024 Pominąłeś dziś najistotnienszą sprawe jak komfort pracy. Jakbyś nim popracował to pamiętał byś upał i pracujący silnik na wyciągnięcie ręki Quote
Recommended Posts