Jump to content

Recommended Posts

Posted
johny napisz jaką masz ziemie, bo jak piasek to tylko żytko możesz posiać. U mnie na klasie 3a, mam spokojnie 6 ton z hektara. Koszty uprawy to około 1600- 1800zł i jest to cały koszt. W tym roku udało mi się sprzedać prawie po 900zł za tone i wychodzi z 3000zł z hektara. Ale oczywiście nie liczę swojego czasu swoich maszyn składowania itp bo to wszystko ma w gospodarstwie.
Posted

johny napisz jaką masz ziemie' date=' bo jak piasek to tylko żytko możesz posiać. U mnie na klasie 3a, mam spokojnie 6 ton z hektara. Koszty uprawy to około 1600- 1800zł i jest to cały koszt. W tym roku udało mi się sprzedać prawie po 900zł za tone i wychodzi z 3000zł z hektara. Ale oczywiście nie liczę swojego czasu swoich maszyn składowania itp bo to wszystko ma w gospodarstwie.

[/quote']

Rozumiem. W tej chwili posiadam niecałe 2h ziemi i jest to podobnie jak u Ciebie 3 klasa. Z tym wyjątkiem, że nie mam kombajnu :/

Ile mniej więcej może mnie wynieść zapłata za użycie kombajnu? Sorry, że pytam o takie rzeczy, ale od niedawna mam tą ziemię i brak mi doświadczenia.

Pozdrawiam

Posted
U nas to byś zapłacił od dwuch hektarów za wynajęcie kombajnu około 1000zl. Zależy jakim kombajnem, ile bierze czy jakie masz zboże oraz czy słomy jest dużo.
Posted
Takie ceny są u was?? Masakra, ja narzekałem że drogo wychodzi u nas, ale widze że inni mają drożej. W te żniwa płaciłem za usługe Bizonem Z056 280zł za godzię koszenia. Z sieczkarnią 300zł za godzinę. Godzina koszenia= hektar i może parę arów mieszanki.
Posted
Cena zależy od kombajnu. Jeżeli kombajn jest nowy to szaciej pokosi więc jedno znacznie musi godzina kosztować więcej niż od mniejszego i starszego. Wiadomo ze kombajn kombajnowi nie równy więc dla tego mogą być te różnice w cenie i ilość kombajnów na okolice ma wpływ im mniej tym drożej.
Posted
Pamiętam czasy jak u nas w okolicy były pierwsze dwa bizony, jakie to trzeba było podchody robić, żeby namówic kombajniste żeby wjechan na twoje pole. Dziadek czekał na wyjeździe z pola gdzie pracował kombajn z flaszką żeby kombajnista wjechał na naszą pszenicę. Teraz ceny może nie spadły ale relatywnie kombajniści mniej zarabiają bo paliwo podrożało. Ale na pole wjeżdżają z pocałowaniem w rączkę:)