johhny Posted March 1, 2012 Report Posted March 1, 2012 Tylko szczerze Panowie i Pani Nie chodzi tutaj o żadne wychwalanie, po prostu jestem ciekaw, czy warto zasiać pszenicę na mojej ziemi. Pozdrawiam Quote
Kropacz Posted March 1, 2012 Report Posted March 1, 2012 johny napisz jaką masz ziemie, bo jak piasek to tylko żytko możesz posiać. U mnie na klasie 3a, mam spokojnie 6 ton z hektara. Koszty uprawy to około 1600- 1800zł i jest to cały koszt. W tym roku udało mi się sprzedać prawie po 900zł za tone i wychodzi z 3000zł z hektara. Ale oczywiście nie liczę swojego czasu swoich maszyn składowania itp bo to wszystko ma w gospodarstwie. Quote
johhny Posted March 2, 2012 Author Report Posted March 2, 2012 johny napisz jaką masz ziemie' date=' bo jak piasek to tylko żytko możesz posiać. U mnie na klasie 3a, mam spokojnie 6 ton z hektara. Koszty uprawy to około 1600- 1800zł i jest to cały koszt. W tym roku udało mi się sprzedać prawie po 900zł za tone i wychodzi z 3000zł z hektara. Ale oczywiście nie liczę swojego czasu swoich maszyn składowania itp bo to wszystko ma w gospodarstwie. [/quote'] Rozumiem. W tej chwili posiadam niecałe 2h ziemi i jest to podobnie jak u Ciebie 3 klasa. Z tym wyjątkiem, że nie mam kombajnu :/ Ile mniej więcej może mnie wynieść zapłata za użycie kombajnu? Sorry, że pytam o takie rzeczy, ale od niedawna mam tą ziemię i brak mi doświadczenia. Pozdrawiam Quote
Karols Posted March 2, 2012 Report Posted March 2, 2012 U nas to byś zapłacił od dwuch hektarów za wynajęcie kombajnu około 1000zl. Zależy jakim kombajnem, ile bierze czy jakie masz zboże oraz czy słomy jest dużo. Quote
bardzomalorolny Posted March 2, 2012 Report Posted March 2, 2012 U nas średnio kombajn 400zł za hektar (mało kto tyle sieje). Plus nawozy, paliwo. A zysk z tego mam taki, że nie muszę kupować mąki dla siebie i pszenicy dla zwierząt. Quote
*SSaPeRR* Posted March 2, 2012 Report Posted March 2, 2012 Takie ceny są u was?? Masakra, ja narzekałem że drogo wychodzi u nas, ale widze że inni mają drożej. W te żniwa płaciłem za usługe Bizonem Z056 280zł za godzię koszenia. Z sieczkarnią 300zł za godzinę. Godzina koszenia= hektar i może parę arów mieszanki. Quote
bardzomalorolny Posted March 2, 2012 Report Posted March 2, 2012 U nas są małe kombajny największy to john deere 330. Więc koszą dłużej niż bizon i tym samym jak chcą zarobić to muszą więcej policzyć. Quote
johhny Posted March 5, 2012 Author Report Posted March 5, 2012 Ceny masakryczne :/ A pewnie w tym roku będzie jeszcze drożej, bo paliwo poszło w górę :/ Quote
Karols Posted March 5, 2012 Report Posted March 5, 2012 Cena zależy od kombajnu. Jeżeli kombajn jest nowy to szaciej pokosi więc jedno znacznie musi godzina kosztować więcej niż od mniejszego i starszego. Wiadomo ze kombajn kombajnowi nie równy więc dla tego mogą być te różnice w cenie i ilość kombajnów na okolice ma wpływ im mniej tym drożej. Quote
Kronel Posted March 7, 2012 Report Posted March 7, 2012 Pamiętam czasy jak u nas w okolicy były pierwsze dwa bizony, jakie to trzeba było podchody robić, żeby namówic kombajniste żeby wjechan na twoje pole. Dziadek czekał na wyjeździe z pola gdzie pracował kombajn z flaszką żeby kombajnista wjechał na naszą pszenicę. Teraz ceny może nie spadły ale relatywnie kombajniści mniej zarabiają bo paliwo podrożało. Ale na pole wjeżdżają z pocałowaniem w rączkę Quote
muzyk Posted March 7, 2012 Report Posted March 7, 2012 U mnie na Mazowszu 1 ha kosztował 400 zł zaskoszenie zboża.Dlatego kupiłem sobie kombajn by frajerom nie płacić. Quote
Recommended Posts