Rolnik788 Posted September 9, 2023 Posted September 9, 2023 Witam, Dostałem w darowiznie ziemie rolną 4 i 5 klasy 1,5 ha nie będąc rolnikiem. Darowizna od osoby bliskiej. Mam obowiązek prowadzenia działalności rolniczej przez 5 lat. Chce wydzielić 30 arów pod budowę domu. Pytanie co mogę zrobić by na reszcie terenu w ramach prowadzenia działalności rolniczej można było posadzić trawe / łąke/ las coś byle by nie siać np. zboża z uwagi na brak odpowiedniego sprzętu. Quote
Vademecum Posted September 9, 2023 Posted September 9, 2023 od bliskiej osoby otrzymałeś to nie obowiązują cie te głupie wymogi. Załatw nr gosp. w arimr i koś trawe raz w roku. Pare groszy dostaniesz, a koszenie zlacisz komuś Quote
Rolnik788 Posted September 10, 2023 Author Posted September 10, 2023 Wystarczy zgłosić to w arimr? Czy potrzebne są dodatkowe formalności? Czy posianie i koszenie trway zaliczą mi do prowadzenia gospodarstwa rolnego w przypadku kontroli kowr?Niestety kowr twierdzi że muszę prowadzić gospodarstwo rolne przez 5 lat. Quote
Vademecum Posted September 10, 2023 Posted September 10, 2023 jak dostałeś od bliskiej osoby to kowr nic nie powinien mieć do tego, ale w naszym kraju jest jak na dzikim zacbodzieJedno prawo a interpretacja dowolna. Generalnie idź do arimr z umową własności na siebie i poproś o nr. gospodarstwa.Musisz dopytać tam, najlepiej weź kontakt do doradcy który wypełnia wnioski obszarowe on ci to wytłumaczy dokładnie Quote
Recommended Posts