Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jak każda wiosną każdy kto ma łąkę ma problem co robić z kretowiskami. Jak sobie radzicie , co robicie. Włóczycie rozgarniacie, wałujecie. A może tępicie krety? Mr rozwlekamy kretowiska, ale dziadek mówił ze nie ma sensu bo przy siewie rotacyjna i tak roztrzęsie kretowiska.
Posted

Bodzio musisz wyrównać kretowiska, i to nie dlatego żeby tępić krety tylko po to by było równo. Wystarczy że weźmniesz jakąś belkę ,albo deskę przywiążesz za traktorem trochę obciążysz i powłóczysz i sprawa załatwiona. My mamy taki wałek ażurowy stary jak świat.

Ale jak zrobisz tak jak twój dziadek do po pierwszym sianokosie będziesz miał ziemię wymieszaną z trawą i ona uschnie razem z trawą, będziesz miał piach w sianie a to nic dobrego.

Posted
Ja co wiosnę biorę brony do góry zębami i heja po kretowisjach i dodatkowo tą starą suchą trawę się przerwie (niedojady). A na niektórych łąkach (gdzie jest nierówno) ciągam 2 lub 3 płyty betonowe "jumbo" Zależy jak mokro jest. Zawsze tak robię po wcześniejszym rozsianiu nawozów.
Posted

Ja na tempienie kretów polecam karbit albo rozlać sporą ilość gnojówki.

Fakt ale jak na hektarze lonki to chyba by trzeba było beczke karbidu :) Ja słyszałem tezże szmatę namoczoną ropa wkładac i to pomaga. Dzisiaj ogladałem w telewizji że jak gaz łupkowy wydobywaja to się krety wyprowadzają. Może to jest sposób :)

Czy tałem tez o siatce na krety że to niby jest tez dobre ale nie wyobrażam sonie wkładać siatki pod hektarową łąką. Tutaj można poczytać jak zakładać siatkę na krety ale to chyba dla miastowych co mają trochę trawniczka i im kret kretowiska ryje.

Posted
Koledzy ale krety są pod ochroną. Gdzie biedaki mają żyć jak nie na nszych łąkach? Trzeba się przyzwyczaić z nimi zyć. Zreszta krety były są i będą. A siatki przeciw kretom to można zakładać koło domu a nie na łąkach.
Posted

Dobrą bo skuteczną i nieszkodzącą kretom metodą jest psia sierść.

Moja babcia stosowała to na działce i twierdzi, że krety się wynoszą jak się im wsadzi trochę kłaków.

Jedyny problem, to taki, żę trzeba mieć mocno futrzastego psa :D.

• 3 years later...
Posted

Ma ktoś na zbyciu psią sierść? :D

Przepraszam za odnowienie tematu, ale u nas jest problem z kretem. Objada korzenie drzewek owocowych przez co one usychają. Na łąkach sobie z tym radzimy, ale w ogrodzie jest ciężej. Szukam skutecznego sposobu na pozbycie się tych szkodników. :P

Posted

Ja w ogrodzie zawsze rozstawiam pułapki i trzeba przyznać są dość skuteczne ;) jeśli ktoś zakłada nowy trawnik to polecam też założyc siatkę ;) lub wkopać siatkę na pionowo pod płotem jeśli ktoś chce to zrobić bardzo solidnie i dokładnie ;) są to sposoby na walkę w ogrodzie przydomowych ;) pozdrawiam ;)

Posted
przyznaję dobry pomysł z tą siatką.... a jakby mu zapodać do dziury wiadro szamba ? Osobiście niemam kretów koło domu bo one kamieni nie jedzą ( 1,4 ha ) ale strasznie mnie ciekawi pomysł.....
Posted

jedyny sposób to szpadelek i chwycić dziada , żadne pułapki i inne smrody nie pomagają szkoda kasy , mój 8 lat grał mi na nosie w efekcie wszystkie trawniki koło domu trzeba było na nowo siać bo były nierówności............ w końcu chwycony i wycieczka w łąki niech tam ryje  a ,jeśli ryje to znaczy że jest robactwo ..dżdżownice  , pędraki i inne dziadostwo

• 2 weeks later...
Posted

Ma ktoś na zbyciu psią sierść? :D

Przepraszam za odnowienie tematu, ale u nas jest problem z kretem. Objada korzenie drzewek owocowych przez co one usychają. Na łąkach sobie z tym radzimy, ale w ogrodzie jest ciężej. Szukam skutecznego sposobu na pozbycie się tych szkodników. :P

kret nie objada korzeni,za objadanie korzeni winne są nornice to takie wielkie myszy

Posted

O krety na moim podwórku nie muszę się martwić, bo rozprawia się z nimi mój pies (skądinąd futrzasty) - krety budzą w nim instynkt zabójcy ;)

• 2 weeks later...
  • 7 months later...
Posted

Siatka na krety chyba najlepszy sposób, ale to raczej na mniejsze powierzchnie pod trawnik, na łące można pułapki zastawić, ale muszę wypróbować sposób z tą sierścią bo nie słyszałem o tym wcześniej

• 4 weeks later...
Posted

Sposób z psią sierścią mnie zaciekawił :) Nie wiem jak to ma niby na kreta zadziałać, ale jak moje futrzaki będą zrzucać na lato sierść, to nie omieszkam wypróbować tej techniki.

Posted

hmmm ja testowałem karbid, taką pułapkę walcowatą co się wkłada w kanał kreta on w nią wchodzi i juz nie wyjdzie i ostatni sposób to taki odstraszacz kupiony w Lidlu przypomina lampkę solarną co wydaje dźwięki... jedynie z tych dwóch ostatnich jestem zadowolony i w praktyce dają radę także polecam

Posted
Nie wiem czy myślę o tym samym urządzeniu, kiedyś wujek na działce zakopal takie cudo co wydawało taki piskliwy dźwięk miało ono odstraszać krety ale po kilku dniach jeden zrobił kopiec koło tej maszynki więc nie działało,
Posted

No właśnie są różne typy takich urządzeń, taki co człowiek słyszy raczej nie zadziała bo krety słyszą dźwięki z inną częstotliwością, więc jakby one słyszały to my nie, poprostu inna częstotliwość dźwięków. A Ty michas89 po wlaczaniu tego odstraszacza slyszales emitowane dźwięki?