Vademecum Posted April 15, 2016 Report Posted April 15, 2016 przynajmniej macie ziemie, w moim kamieniu to mawet kreta ani dżdżownicy nie uświadczy. A dżdżownice mam na wierzchu żółtą moja córcia tak nazwała bujaczek no to jedna jest , ale nie poprawia kultóry ziemi ..... Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted June 28, 2016 Report Posted June 28, 2016 To z jednej strony dobrze bo nie masz żadnego problemu z kretami i kretowiskami w ogrodzie:) Poza tym u mnie też dosyć dobrze tej wiosny i teraz latem,sprawdził się ten odstraszacz na krety,można go dostać w sklepach internetowych gdzie ma niższą cenę. Quote
benq Posted July 18, 2016 Report Posted July 18, 2016 A testował ktoś z was jakiś odstraszacz? Własnie mysle nad jego uzyciem ale nie wiem czy on wogole cos slyszy pod ziemia? Jaka jest tego wogole skuteczność? Jeżeli szukacie jakiegoś odstraszacza na łąki to polecam coś bardziej w płynie. Ja akurat uzywałem na dziki odstraszacz Animal stoper i byl skuteczny, ale czytałem że można stosowac go na krety, gryzonie i takie tam... Quote
Sepolia9 Posted July 18, 2016 Report Posted July 18, 2016 Na rynku jest cała masa środków do zwalczania kretów, ponieważ problem jest bardzo powszechny. Producenci wymyślają coraz to wymyślniejsze pułapki i środki na krety ale większość nie działa. Sami zerknijcie ile tego jest http://sklep-nasiona.pl/srodki-na-krety/Z mojego doświadczenia wynika, że najbardziej skuteczny jest karbid. P.S Pamiętajmy, że krety pełnią również pozytywną rolę w środowisku i jeśli bardo nam nie przeszkadzają to dajmy im spokojnie żyć. Może pójdą do sąsiada Quote
henryk Posted July 18, 2016 Report Posted July 18, 2016 to urządzenie bombowe prod. Francuskiej kupiłem w markecie za 150 złotych,,działa dość skutecznie-pozdrawiam Quote
wojtek333 Posted July 26, 2016 Report Posted July 26, 2016 Najskuteczniejsza jest siatka przeciw kretom która jest zakładana pod trawnik, tylko że moim zdaniem najbardziej rozsądnie jest ją montować w ogrodach niż w sadach lub na łąkach. A jeżeli chodzi o środek to również polecam Animal Stoper. Quote
czesiek888 Posted July 27, 2016 Report Posted July 27, 2016 Z sąsiadem złożyliśmy się na taki pistolet gazowy, musze przyznać że świetne naprawde!1 dzien i kret nie mahttp://www.hodowlany.pl/Photos/pulapka-gazowa.jpg http://www.hodowlany.pl/Towary/192/min/2269_2.jpg henryk 1 Quote
MarkoPolo Posted August 22, 2016 Report Posted August 22, 2016 czesiek888 Ile taki pistolet gazowy na krety kosztuje ? Działa on na jakieś inne zwierzęta, chodzi mi o dziką zwierzynę jak sarny, dziki ? Ja do tej pory kupowałem płyny odstraszające głównie anti-bissan i animal stoper za ok. 85 zł/ l. Ogólnie jestem zadowolony z ich działania ale ciekaw co się bardziej opłaca. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted September 11, 2016 Report Posted September 11, 2016 Polecam bardziej humanitarne sposoby do walki z kretami i zamiast pistoletów gazowych można wsadzić skórkę od cytryny do kretowiska, najlepiej kilka i kret po prostu się wyniesie dalej, to samo powtórzyć do każdego kretowiska w ogrodzie. Quote
czesiek888 Posted September 12, 2016 Report Posted September 12, 2016 MarkoPolo ta pułapka kosztowała Nas ok. 250 zł, ale jak złożycie sie w 3-4 osoby to przeciez nie wyjdzie duzo, a efekt naprawde powalajacy. No raczej nie bedzie sie sprawdzal na dzika zwierzyne, na dzika zwierzeyne to jedynie ogrodzenie elektryczne lub odstraszacz zapachowy - hukinol (tez polecam bo osobiscie sprawdziłem!) Ten hukinol to wystarczy kawałki szmatki nasaczyc, i zawiazac na jakims paliku, wiadomo trzeba jakis odcinek palikow ulozyc i na nim szmatke nasaczana tym srodkiem. Ale ostrzegam bo zapach jest niemilosierny ALe najwazniejsze ze skuteczny Quote
ryszard_1966 Posted June 11, 2017 Report Posted June 11, 2017 Ja po prostu łapie krety bo usuwanie samych kretowisk to walka z wiatrakami przecież Kup sobie pułapkę żywołowną- polecam http://rmax.com.pl/produkt-category/pulapki-na-myszy-i-krety/i tylko czekać aż kret sam się złapie. Do tego nie krzywdzimy kreta, nie zabijamy- humanitarny i skuteczny sposób Quote
sandzia111 Posted July 7, 2017 Report Posted July 7, 2017 Złapiesz w żywołowną pułapkę, ale musisz wywieźć go daleko w promieniu 30 km a nawet lepiej dalej bo wróci podobnie jak kuny... Quote
DuzyGrzegorz Posted July 8, 2017 Report Posted July 8, 2017 Stosowanie pułapek żywołownych jest opisane w rozporządzeniu Ministra Środowiska w sprawie stosowania pułapek żywołownych:§ 2.W pułapki żywołowne mogą być odławiane następujące gatunki drapieżników, zwane dalej "drapieżnikami":1) lis (Vulpes vulpes);2) jenot (Nyctereutes procyonoides);3) norka amerykańska (Mustela vison);4) szop pracz (Procyon lotor).§ 3.W imieniu dzierżawcy lub zarządcy obwodu łowieckiego pułapki żywołowne może stosować osoba, która posiada jego pisemne upoważnienie.§ 4.1.Odłowy drapieżników w pułapki żywołowne mogą być przeprowadzane w okresach polowań na poszczególne gatunki.2.Odłowy drapieżników w pułapki żywołowne mogą być dokonywane wyłącznie w granicach obwodów łowieckich. Katalog gatunków jest zamknięty więc trochę ostrożności w opisach Koleżanki i Koledzy! Pozdrawiam! Quote
Halifaxx Posted July 27, 2017 Report Posted July 27, 2017 Tak naprawdę żaden nie jest efektywny i trzeba się pogodzić z ich obecnością. Jakaś chemia, ale czy na pewno chcemy stosować chemię na własnych działkach. Quote
DuzyGrzegorz Posted July 27, 2017 Report Posted July 27, 2017 Ja bym poszedł dalej. Pokochać! Pozdrawiam! Quote
ZbyszekW8 Posted July 31, 2017 Report Posted July 31, 2017 Pokochać czasem trudno jak ktos ma ładne trawniczki to nawet rozumiem zdenerwowanie Ostatnio mój znajomy kupił jakies świece gazowe, które się wkłada do kretowiska i podobno mu się to sprawdziło. to było z brosa z tego co kojarze. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted August 24, 2017 Report Posted August 24, 2017 Podaj link do aukcji jeżeli możesz, wtedy będziemy mogli powiedzieć coś więcej bo ja szczerze mówiąc nie stosowałem takich świec, więc też ciężko powiedzieć czy się sprawdzają. Poza tym jest już temat o krecie, można poczytać wymianę doświadczeń Użytkowników na forum http://www.rolnik-forum.pl/topic/304-kret-w-ogrodzie/ Quote
rolniczka_585 Posted September 7, 2017 Report Posted September 7, 2017 Ja też w tym roku ratowałam się świecami gazowymi, ale w przyszłym planuje położyć siatkę na krety. Sąsiad mi i ani śladu kreta. Co prawda trochę to kosztuje i roboty przy założeniu jest, ale z tego czytałam opłaca się, bo żywotność bardzo długa i zwróci się przez szybko biorąc pod uwagę to ile trzeba wydać na środki chemiczne na krety. Quote
karo123 Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 U nas sprawdza się na krety tak naprawdę butelka lub puszka na patyku w dziurze kreta. Quote
Radogost Posted February 20, 2018 Report Posted February 20, 2018 Też dobry sposób. U mnie w trawniku mam kreta, chyba nawet dwa. Nie chcą się wyprowadzić za żadne skarby. Odkryłem dlaczego.Wyszło, że mam w ziemi turkucie podjadki, w których moje krety się rozsmakowały...A że turkuci nie lubię bardziej niż kretów, to zostawiłem je w spokoju. Quote
Recommended Posts