Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, czy ktoś z Was praktykuje tucz świń na głębokiej ściółce. Do tej pory kupowałem słome i sprzedawałem obornik. Defakto wychodziło troche na plus ale miałem z tym problemy, bo cięzko było mi się dogadać.

Pojawiła mi się taka opcja że jeden rolnik wstawia mi słome gratis ale zabiera obornik. Nic mu nie płace a on sam przywozi i sam wywozi. Co wy na taki układ?

Posted

No właśnie ziemi mam stosunkowo mało i nie potrzebuje tyle obornika, słome do tej pory kupowałem.

Ale rozmawiałem ze znajomym i mówi, że ten układ mi się nie opłaca. Że mógłbym na tym zarobić. Ale znajomy jest chyba zbyt pazerny. Dla mnie zyskiem jest to że bez pracy mogę mieć to co do tej pory.

Posted
Nie masz kłopotu przyjadą po obornik słomę ci da i nie musisz sie napracować przy tym. Dodatkowo to jeżeli nie będziesz miał komu go sprzedać to będziesz musiał dołożyć za kupno słomy. A tak to jest bez problemu tylko tyle co dla siebie to raz nie dasz komuś obornika i jest ok.
Posted
rolnik1500 dobrze to ująłeś, nie badź pazerny. To dobry układ i powszechny. Jak facet sam przyjedzie po obornik i sam załaduje, słome przywiezie itp to masz bez roboty. Ja na twoim miejscu bym na to poszedł.
Posted
W tym roku słoma będzie raczej droga bo ozimin za dużo się nie zostało, jak dla mnie bardzo dobry układ, szczególnie jak sam usuwa obornik, co jakby nie patrzeć też kosztuje (sprzęt, paliwo, czas etc).
Posted

A u nas słomy nikt nie odda, ja też. Ile mi mniej więcej trzeba tyle kombajn jeździ bez sieczkarni, a resztę tnie. Zawsze dodatkowa pruchnica i jakieś związki są.

A co do takiej możliwości jaką ma rolnik1500 to wedłóg mnie bardzo dobry układ. W tym przypadku można powiedzieć że tylko świnki muszą pracować i ten co dostarcza słomę i odbiera obornik.