Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zamierzam nieco zainwestować itrochę zminić sposób wywożenia obornika. Może w przyszłym roku będziemy inwestować i stawiać drugą chlewnie. WARTO TERAZ PRZEĆWICZYĆ BY SPRAWA BYŁA PEWNA.

Stąd moje pytanie czy macie , albo znajomi mają takie zgarniacze, jakie rodzaje w jakim układzie działają i czy są zadowleni, Jak by ktoś znał ceny za kompletne instalacje zgarniaczy obornika byłoby super.

Posted

Zobacz sobie zgarniacz obornika o nazwie Skarper w Rolstalu. Widziałem takipo 3 latach wszystko działało dobrze, obornik wyjeżdzał 2/3 roboty mniej, oszczędność miejsca i czasu. Gnój zjeżdza do kanału gdzi ida łapy i zabierają obornik na zewnątrz. U znajomego było tak że dużo obornika zjeżdżało samo spod świń ale tzrba było co jakis czas wejści i troche łopatą przejechać.

Zgarniak ten jest bezawaryjny. Napewno jest dużo rozwiązań ale ja innych nie widziałem.

Posted
Tak jak bym się decydował to tylko hudrauliczny, czicha praca i większa niezawodnosc. Nie wiem czy ktoś teraz jescze montuje zgarniacze łańcuchowe albo linowe. Musze podzwonić po firmach,żałuje, że nie byłem na fermie bydła w Łodzi bo tam podobno było duzo tego typu sprzętu.
Posted
Czy cicha praca to nie wydaje mi się ja mam silnik z pompą hydrauliczną w środku budynku obornik jest wygarniany od 45 sztuk Wyciąg jest w kształcie litery "U" obornik jest wygarniany w szczycie obory niektórzy w takich rozwiązaniach montują prasy z boku budynku mi nie odpowiadało takie rozwiązanie i zamontowałem prasę w szczycie budynku obornik jest wygarniany jedną prasą całość wygarnia mniej więcej 50 minut koszt jaki poniosłem jest o 50% niższy niż u wszystkich firm które proponowały mi taki wyciąg jest w naszej okolicy gościu który sam zakłada takie prasy od 10 lat ma już trochę doświadczenia zakładał także u sąsiada 8 lat temu taki wyciąg i chodzi do tej pory.
  • 1 year later...
Posted

Dominisia powiedz proszę z jakiego województwa jesteś ten co u mnie zakładał ma małą firmę bardzo małą i nie robi na terenie całej polski,powiedz nam jeszcze jak masz oborę urządzoną tzn kanał na obornik. Nie wiem jak to dokładnie jest z wymiarami kanału musiała byś sama się dowiedzieć u mnie kanał ma 60 cm szerokości musi być w miarę równo.

Mikruss płyta gnojowa to już zależy od ciebie. Prasa musi być na takim samym poziomie co kanał a czy za prasą zagłębisz sobie płytę to już twoja sprawa. Fotki podeślę jutro pozdrawiam.

Zrobiłem kilka fotek tego zgarniacza ale nie ma rewelacji fotki są słabej jakości no i oczywiście wszystko jest oblepione obornikiem dlatego też postanowiłem nie wklejać tutaj takich fotek gdyż i tak nic one nie dadzą. Ale za to podsyłam linka do jednego z ogłoszeń jakie znalazłem na Allegro. w tym ogłoszeniu są bardzo dobrej jakości zdjęcia pokazujące jak taki zgarniacz wygląda.

http://allegro.pl/zgarniacz-wyciag-do-obornika-hydrauliczny-gromet-i3025406907.html