rolnik1500 Posted March 1, 2012 Report Posted March 1, 2012 Zamierzam nieco zainwestować itrochę zminić sposób wywożenia obornika. Może w przyszłym roku będziemy inwestować i stawiać drugą chlewnie. WARTO TERAZ PRZEĆWICZYĆ BY SPRAWA BYŁA PEWNA. Stąd moje pytanie czy macie , albo znajomi mają takie zgarniacze, jakie rodzaje w jakim układzie działają i czy są zadowleni, Jak by ktoś znał ceny za kompletne instalacje zgarniaczy obornika byłoby super. Quote
Ojciec Posted March 1, 2012 Report Posted March 1, 2012 O jaki ci konkretnie chodzi zgarniacze coś takiego jak tzw "Kret" (zgarniacz hydrauliczny) czy inne? Quote
Kronel Posted March 1, 2012 Report Posted March 1, 2012 Zobacz sobie zgarniacz obornika o nazwie Skarper w Rolstalu. Widziałem takipo 3 latach wszystko działało dobrze, obornik wyjeżdzał 2/3 roboty mniej, oszczędność miejsca i czasu. Gnój zjeżdza do kanału gdzi ida łapy i zabierają obornik na zewnątrz. U znajomego było tak że dużo obornika zjeżdżało samo spod świń ale tzrba było co jakis czas wejści i troche łopatą przejechać. Zgarniak ten jest bezawaryjny. Napewno jest dużo rozwiązań ale ja innych nie widziałem. Quote
rolnik1500 Posted March 1, 2012 Author Report Posted March 1, 2012 Tak jak bym się decydował to tylko hudrauliczny, czicha praca i większa niezawodnosc. Nie wiem czy ktoś teraz jescze montuje zgarniacze łańcuchowe albo linowe. Musze podzwonić po firmach,żałuje, że nie byłem na fermie bydła w Łodzi bo tam podobno było duzo tego typu sprzętu. Quote
Ojciec Posted March 2, 2012 Report Posted March 2, 2012 Czy cicha praca to nie wydaje mi się ja mam silnik z pompą hydrauliczną w środku budynku obornik jest wygarniany od 45 sztuk Wyciąg jest w kształcie litery "U" obornik jest wygarniany w szczycie obory niektórzy w takich rozwiązaniach montują prasy z boku budynku mi nie odpowiadało takie rozwiązanie i zamontowałem prasę w szczycie budynku obornik jest wygarniany jedną prasą całość wygarnia mniej więcej 50 minut koszt jaki poniosłem jest o 50% niższy niż u wszystkich firm które proponowały mi taki wyciąg jest w naszej okolicy gościu który sam zakłada takie prasy od 10 lat ma już trochę doświadczenia zakładał także u sąsiada 8 lat temu taki wyciąg i chodzi do tej pory. Quote
dominisia220194@o2.pl Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 Czy moze Pan podać namiary do tego Pana, który robi te wyciagi? I czy w starej oborze, by cos wykąbinował- 15 stanowisk. Jestem kobieta i juz nie dam rady wywozić taczką. Quote
Mikruss Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 Ojciec mógłbyś zrobić kilka zdjęć jak wygląda ten zgarniaczI czy płyta gnojowa musi być zagłębiona ? Quote
Ojciec Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 Dominisia powiedz proszę z jakiego województwa jesteś ten co u mnie zakładał ma małą firmę bardzo małą i nie robi na terenie całej polski,powiedz nam jeszcze jak masz oborę urządzoną tzn kanał na obornik. Nie wiem jak to dokładnie jest z wymiarami kanału musiała byś sama się dowiedzieć u mnie kanał ma 60 cm szerokości musi być w miarę równo. Mikruss płyta gnojowa to już zależy od ciebie. Prasa musi być na takim samym poziomie co kanał a czy za prasą zagłębisz sobie płytę to już twoja sprawa. Fotki podeślę jutro pozdrawiam. Zrobiłem kilka fotek tego zgarniacza ale nie ma rewelacji fotki są słabej jakości no i oczywiście wszystko jest oblepione obornikiem dlatego też postanowiłem nie wklejać tutaj takich fotek gdyż i tak nic one nie dadzą. Ale za to podsyłam linka do jednego z ogłoszeń jakie znalazłem na Allegro. w tym ogłoszeniu są bardzo dobrej jakości zdjęcia pokazujące jak taki zgarniacz wygląda. http://allegro.pl/zgarniacz-wyciag-do-obornika-hydrauliczny-gromet-i3025406907.html Quote
Recommended Posts