mateuszpies Posted March 1, 2012 Report Posted March 1, 2012 co myślicie o przerópce stodoła na oborę. Quote
Kronel Posted March 1, 2012 Report Posted March 1, 2012 Dużo osób tak robi pod warunkiem, że stodoła się do tego nadaje i że nie będziesz potrzebował stodoły. Moim zdaniem jedyny plus takiego rozwiązania jest taki, że nie trzeba pozwolenia na budowę. Quote
Ojciec Posted March 1, 2012 Report Posted March 1, 2012 Kiedyś proponowani mi własnie takie coś przeróbka stodoły na oborę wolno stanowiskową lecz się nie zdecydowałem wtedy jeszcze bory tego typu nie były aż tak popularne i ułożenie budynku było dosyć kłopotliwe i dostawiłem do starych chlewów ścianę i zadaszyłem wszystko na nowo. Wracając do przeróbki myślę ze nie jest to zły pomysł jeżeli ci ułożenie budynku pozwala na bezproblemowy przejazd i składowanie odchodów. Problem tylko był by z drewnianym dachem i sochami musiał byś to jakoś przerobić i zamienić sochy na słupy betonowe oraz ocieplić zadaszenie największe koszty przychodzą na samym końcu wykończeniówka jest bardzo droga tutaj masz już budynek postawiony wiec trochę na tym zaoszczędzisz. Quote
*SSaPeRR* Posted March 1, 2012 Report Posted March 1, 2012 Niedaleko mnie gospodarz ma zrobioną ze stodoły oborę wolnostanowiskową na 35 krów, w utrzymaniu na głębokiej ściółce. Wydzielony jest korytaż paszowy, 2 poidła, i legowiska. Ładnie mu to wyszło. Wydaje się to dobrym i tanim sposobem na rozpoczęcie hodowli, w porównaniu do stawiania nowej obory. Quote
Mikruss Posted March 2, 2012 Report Posted March 2, 2012 Ja w najbliższym czasie też będę przerabiał stodołe, na środku stół paszowy i po obu stronach po 2 kojce tak na 10-15 sztuk (zależy od wieku), jedyny koszt to pociągnięcie wody i zrobienie stołu paszowego tak, aby był ok 50-60 cm wyżej niż kojce bo będzie głęboka ściółka, w przyszłości pozostanie wymiana dachu bo i tak się do tego kwalifikuje, a słoma będzie i tak w balotach (zakupiona do tego prasa NH 648 ) Quote
Adams Posted March 4, 2012 Report Posted March 4, 2012 Trzeba dociągnąć wode. Jeżeli stodoła jest drewniana to nawet nie trzeba zaczynać.I to co pisali poprrrzednicy. Quote
Kronel Posted March 7, 2012 Report Posted March 7, 2012 Kazdy przypadek jest inny, u nas kombinowali, starą stodołę chcieli niskim nakładem przerobić na oborę dla krów na głębokiej ściółce. Okazało się że przy którymś kolejnym wyowżeniu obornika wraz z obornikiem zaczęła wywozić się posadzka bo taka była lipna. Od tego momentu już zaczęły się same problemy. Quote
Recommended Posts